"Mijn geduld is op. Bonden en directie zullen eind december 2,5 jaar tijd hebben gehad om de gegarandeerde dienst bij het spoor in te voeren. In januari moet de minimumdienst er zijn, of ik druk er zelf een wet door." Dat zegt federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) in De Tijd en Het Nieuwsblad. Bellot wil dat de minimumdienst er snel komt, zoals beloofd in het regeerakkoord.

Het dossier van de minimumdienst zit al geruime tijd in een limbo omdat de regering uitstel bleef geven aan bonden en directie om een voorstel uit te werken, terwijl iedereen weet dat de bonden er nooit zullen aan meewerken.

François Bellot , BELGA
François Bellot © BELGA

MR-minister Bellot voert nu de druk op. Hij vindt het "welletjes". "Mijn geduld is op. De gegarandeerde dienstverlening moet er komen, zoals in het regeerakkoord is afgesproken. Mijn voorgangster Jacqueline Galant had de directie en de bonden eerst tot eind 2015 de tijd gegeven om zelf met een voorstel te komen, een deadline die ze vervolgens verlengde tot midden 2016. Van mij krijgen ze nu nog eens tot eind december dit jaar. Is er dan nog geen akkoord, dan grijp ik in en neem ik zelf een wettelijk initiatief om de minimumdienst door te drukken. De directie en de bonden zullen uiteindelijk bijna 2,5 jaar tijd gekregen hebben."

Volgens Bellot liggen er sinds juni vier becijferde scenario's op tafel. "Dat ze er een kiezen. Of ik zelf een voorkeur heb? Totaal niet. En ik heb evenmin een kant en klaar wetsvoorstel in de pijplijn zitten. Maar ik kan u verzekeren dat ik geen moment zal twijfelen om te doen wat nodig is."

Vakbond ACOD: 'We zullen ons op alle mogelijke manieren verzetten'

Een minimumdienstverlening bij het spoor is voor de socialistische overheidsvakbond ACOD onaanvaardbaar. "We zullen er ons op alle mogelijke manieren tegen verzetten", aldus Ludo Sempels, voorzitter van de Vlaamse vleugel van ACOD Spoor.

Een minimumdienstverlening is volgens Sempels onmogelijk. "Daar komen enorm veel mensen bij kijken, van seinhuizen tot dispatching. Het is een aantasting van het stakingsrecht en hier kunnen we niet mee akkoord gaan. We zullen dit op alle mogelijke manieren bestrijden, desnoods juridisch".

Luc Piens, sectorverantwoordelijke spoorwegen bij de christelijke vakbond ACV-Transcom, blijft voorlopig op de vlakte. "We hebben nog tot eind december om tot een akkoord te komen. We zullen zien hoe het dossier evolueert", aldus Piens.

(Belga/JH)

"Mijn geduld is op. Bonden en directie zullen eind december 2,5 jaar tijd hebben gehad om de gegarandeerde dienst bij het spoor in te voeren. In januari moet de minimumdienst er zijn, of ik druk er zelf een wet door." Dat zegt federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) in De Tijd en Het Nieuwsblad. Bellot wil dat de minimumdienst er snel komt, zoals beloofd in het regeerakkoord. Het dossier van de minimumdienst zit al geruime tijd in een limbo omdat de regering uitstel bleef geven aan bonden en directie om een voorstel uit te werken, terwijl iedereen weet dat de bonden er nooit zullen aan meewerken. MR-minister Bellot voert nu de druk op. Hij vindt het "welletjes". "Mijn geduld is op. De gegarandeerde dienstverlening moet er komen, zoals in het regeerakkoord is afgesproken. Mijn voorgangster Jacqueline Galant had de directie en de bonden eerst tot eind 2015 de tijd gegeven om zelf met een voorstel te komen, een deadline die ze vervolgens verlengde tot midden 2016. Van mij krijgen ze nu nog eens tot eind december dit jaar. Is er dan nog geen akkoord, dan grijp ik in en neem ik zelf een wettelijk initiatief om de minimumdienst door te drukken. De directie en de bonden zullen uiteindelijk bijna 2,5 jaar tijd gekregen hebben." Volgens Bellot liggen er sinds juni vier becijferde scenario's op tafel. "Dat ze er een kiezen. Of ik zelf een voorkeur heb? Totaal niet. En ik heb evenmin een kant en klaar wetsvoorstel in de pijplijn zitten. Maar ik kan u verzekeren dat ik geen moment zal twijfelen om te doen wat nodig is." Een minimumdienstverlening bij het spoor is voor de socialistische overheidsvakbond ACOD onaanvaardbaar. "We zullen er ons op alle mogelijke manieren tegen verzetten", aldus Ludo Sempels, voorzitter van de Vlaamse vleugel van ACOD Spoor. Een minimumdienstverlening is volgens Sempels onmogelijk. "Daar komen enorm veel mensen bij kijken, van seinhuizen tot dispatching. Het is een aantasting van het stakingsrecht en hier kunnen we niet mee akkoord gaan. We zullen dit op alle mogelijke manieren bestrijden, desnoods juridisch". Luc Piens, sectorverantwoordelijke spoorwegen bij de christelijke vakbond ACV-Transcom, blijft voorlopig op de vlakte. "We hebben nog tot eind december om tot een akkoord te komen. We zullen zien hoe het dossier evolueert", aldus Piens. (Belga/JH)