Het personeel van de gevangenis van Antwerpen heeft opnieuw het werk hervat. Dat is vernomen in vakbondskringen, die verklaren dat "het personeel vrede heeft genomen met de communicatie die in de pers is verschenen".

Aanleiding voor de onrust waren de verklaringen van de ouders van de aangehouden Sharia4Belgium-woordvoerder Fouad Belkacem dat hun zoon niet goed behandeld wordt in de gevangenis. De vrees bestond dat sympathisanten van Belkacem actie zouden voeren aan het gebouw in de Begijnenstraat of zelfs dat er een incident zou gebeuren zoals in Molenbeek, waar twee agenten werden neergestoken.

In vakbondskringen viel te horen dat het personeel vond dat de overheid de geruchten formeel moest ontkrachten en moest benadrukken dat alle gevangenen goed en gelijk worden behandeld. Dat het gevangeniswezen de beweringen van de ouders echter ontkende, heeft het personeel schijnbaar gerustgesteld.

Vrijwel het voltallige personeel had het werk neergelegd, maar er werd wel een minimum aan beveiliging gegarandeerd. De politie is dan ook niet ter hulp moeten schieten.

Turtelboom: 'Belkacem nog 6 maanden in de cel'

Ondertussen zei minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) op de Antwerpse regionale televisiezender ATV dat Fouad Belkacem nog minstens 6 maanden in de cel blijft.

Belkacem zal een gevangenisstraf uitzitten waartoe hij in april 2011 veroordeeld is. Belkacem verwondde in september 2009 enkele politiemannen die hem tijdens een betoging tegen het hoofddoekenverbod wilden oppakken. Voor die feiten werd hij in april vorig jaar tot zes maanden cel veroordeeld, maar voor die veroordeling zat hij nog geen dag in de gevangenis.

Oproepen tot geweld

Enkele dagen geleden werd Belkacem opgepakt omdat hij op 1 juni in een YouTube-filmpje zijn "broeders en zusters" opriep "de eer van de moslims te verdedigen en over te gaan tot gewelddadige actie". Dat gebeurde nadat een vrouw op 31 mei in Molenbeek een politieagent een kopstoot had gegeven tijdens een identiteitscontrole. Na zijn arrestatie besliste de Antwerpse onderzoeksrechter Belkacem ook aan te houden.
Dinsdag verschijnt Belkacem voor de raadkamer. Maar wat daar ook beslist wordt, hij blijft minstens nog zes maanden in de cel, zei minister Turtelboom. Verwijzend naar zijn veroordeling in april vorig jaar zei ze: "Het blijft een gevangenisstraf waarvoor hij al veroordeeld is geweest, die blijft op zijn conto staan, en die zal ook uitgevoerd worden".

Terreurdreiging

Tijdens het interview zei Turtelboom ook dat de terreurdreiging niet alleen in Brussel, maar ook op bepaalde plaatsen in Antwerpen, hoog is. Bijvoorbeeld aan joodse scholen. "Wij geven daarover niet te veel informatie want je moet nooit mensen op ideeën brengen, men zal dus ook nooit communiceren over de veiligheidsgevolgen die eraan verbonden zijn." (Belga/SD)

Het personeel van de gevangenis van Antwerpen heeft opnieuw het werk hervat. Dat is vernomen in vakbondskringen, die verklaren dat "het personeel vrede heeft genomen met de communicatie die in de pers is verschenen". Aanleiding voor de onrust waren de verklaringen van de ouders van de aangehouden Sharia4Belgium-woordvoerder Fouad Belkacem dat hun zoon niet goed behandeld wordt in de gevangenis. De vrees bestond dat sympathisanten van Belkacem actie zouden voeren aan het gebouw in de Begijnenstraat of zelfs dat er een incident zou gebeuren zoals in Molenbeek, waar twee agenten werden neergestoken. In vakbondskringen viel te horen dat het personeel vond dat de overheid de geruchten formeel moest ontkrachten en moest benadrukken dat alle gevangenen goed en gelijk worden behandeld. Dat het gevangeniswezen de beweringen van de ouders echter ontkende, heeft het personeel schijnbaar gerustgesteld. Vrijwel het voltallige personeel had het werk neergelegd, maar er werd wel een minimum aan beveiliging gegarandeerd. De politie is dan ook niet ter hulp moeten schieten. Turtelboom: 'Belkacem nog 6 maanden in de cel'Ondertussen zei minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) op de Antwerpse regionale televisiezender ATV dat Fouad Belkacem nog minstens 6 maanden in de cel blijft. Belkacem zal een gevangenisstraf uitzitten waartoe hij in april 2011 veroordeeld is. Belkacem verwondde in september 2009 enkele politiemannen die hem tijdens een betoging tegen het hoofddoekenverbod wilden oppakken. Voor die feiten werd hij in april vorig jaar tot zes maanden cel veroordeeld, maar voor die veroordeling zat hij nog geen dag in de gevangenis. Oproepen tot geweldEnkele dagen geleden werd Belkacem opgepakt omdat hij op 1 juni in een YouTube-filmpje zijn "broeders en zusters" opriep "de eer van de moslims te verdedigen en over te gaan tot gewelddadige actie". Dat gebeurde nadat een vrouw op 31 mei in Molenbeek een politieagent een kopstoot had gegeven tijdens een identiteitscontrole. Na zijn arrestatie besliste de Antwerpse onderzoeksrechter Belkacem ook aan te houden. Dinsdag verschijnt Belkacem voor de raadkamer. Maar wat daar ook beslist wordt, hij blijft minstens nog zes maanden in de cel, zei minister Turtelboom. Verwijzend naar zijn veroordeling in april vorig jaar zei ze: "Het blijft een gevangenisstraf waarvoor hij al veroordeeld is geweest, die blijft op zijn conto staan, en die zal ook uitgevoerd worden". TerreurdreigingTijdens het interview zei Turtelboom ook dat de terreurdreiging niet alleen in Brussel, maar ook op bepaalde plaatsen in Antwerpen, hoog is. Bijvoorbeeld aan joodse scholen. "Wij geven daarover niet te veel informatie want je moet nooit mensen op ideeën brengen, men zal dus ook nooit communiceren over de veiligheidsgevolgen die eraan verbonden zijn." (Belga/SD)