De gebouwen waarin het nucleair verwerkingsbedrijf Belgoprocess in Dessel zijn radioactief afval opslaat, moeten dringend beter beveiligd worden. Uit een onaangekondigde inspectie van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) blijkt dat Belgoprocess nog veel inspanningen moet doen inzake brandveiligheid en -preventie van de opslagloodsen, melden Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Besmette oven aangesloten op ventilatiesysteem

De inspecteurs van het FANC namen de veiligheid op de site in Dessel onder de loep en stelden daarbij verschillende mankementen vast. Zo garandeert de toestand van de gebouwen niet altijd een veilige opslag van het nucleaire materiaal. Bovendien spreekt het inspectierapport over een gebrek aan brandveiligheid en brandpreventie in de oudere loodsen.

Er is ook sprake van een radioactief besmette oven die niet meer wordt gebruikt, maar die nog via een gebrekkige manier op het ventilatiesysteem is aangesloten.

FANC: 'We kunnen niet tevreden zijn'

"We kunnen niet tevreden zijn", zegt Manfred Schrauben, hoofd van het departement Inrichtingen en Afval van het FANC. "Er is weliswaar geen onmiddellijk nucleair risico maar Belgoprocess moet wel een aantal zaken verbeteren. Als dat niet snel gebeurt, moet het bedrijf zijn nucleair afval op korte termijn overbrengen naar beter uitgeruste gebouwen."

Kristof Calvo wil dat Milquet ingrijpt

Groen-Kamerlid Kristof Calvo, die eerder al de problemen bij Belgoprocess aankaartte, vindt dat minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) nu moet ingrijpen.

Na een eerste kritische veiligheidsaudit formuleerde het FANC opnieuw een reeks opmerkingen naar aanleiding van een bijkomende controle, de FLITS-inspectie van 16 januari 2012.

De veiligheidsopmerkingen bij Belgoprocess zijn niet nieuw, zo merkt Calvo op in een mededeling. "Belgoprocess heeft na de veiligheidsaudit vorig jaar een actieplan moeten opstellen. De implementatie van dat actieplan verloopt veel te traag. De extra inspectie door het FANC is een goede zaak, maar nu moet minister Milquet Belgoprocess heel duidelijk maken dat qua nucleaire veiligheid alleen het beste goed genoeg is", stelt het Groen-Kamerlid.

Belgoprocess nuanceert, Kalvo ziet nood aan fundamentele verbeteringen

Hoewel Belgoprocess de opmerkingen van het FANC alweer lijkt te relativeren, is het voor Groen duidelijk dat het FANC zeer fundamentele verbeteringen suggereert. Het veiligheidsrapport wijst op verouderde gebouwen, gedegradeerde vaten en containers en een gebrekkig beleid inzake brandveiligheid.

Algemeen stelt het FANC vast dat noodzakelijke verbeteringsmaatregelen niet snel genoeg worden gerealiseerd. (Belga/SD)

De gebouwen waarin het nucleair verwerkingsbedrijf Belgoprocess in Dessel zijn radioactief afval opslaat, moeten dringend beter beveiligd worden. Uit een onaangekondigde inspectie van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) blijkt dat Belgoprocess nog veel inspanningen moet doen inzake brandveiligheid en -preventie van de opslagloodsen, melden Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.Besmette oven aangesloten op ventilatiesysteemDe inspecteurs van het FANC namen de veiligheid op de site in Dessel onder de loep en stelden daarbij verschillende mankementen vast. Zo garandeert de toestand van de gebouwen niet altijd een veilige opslag van het nucleaire materiaal. Bovendien spreekt het inspectierapport over een gebrek aan brandveiligheid en brandpreventie in de oudere loodsen.Er is ook sprake van een radioactief besmette oven die niet meer wordt gebruikt, maar die nog via een gebrekkige manier op het ventilatiesysteem is aangesloten.FANC: 'We kunnen niet tevreden zijn'"We kunnen niet tevreden zijn", zegt Manfred Schrauben, hoofd van het departement Inrichtingen en Afval van het FANC. "Er is weliswaar geen onmiddellijk nucleair risico maar Belgoprocess moet wel een aantal zaken verbeteren. Als dat niet snel gebeurt, moet het bedrijf zijn nucleair afval op korte termijn overbrengen naar beter uitgeruste gebouwen."Kristof Calvo wil dat Milquet ingrijpt Groen-Kamerlid Kristof Calvo, die eerder al de problemen bij Belgoprocess aankaartte, vindt dat minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) nu moet ingrijpen.Na een eerste kritische veiligheidsaudit formuleerde het FANC opnieuw een reeks opmerkingen naar aanleiding van een bijkomende controle, de FLITS-inspectie van 16 januari 2012.De veiligheidsopmerkingen bij Belgoprocess zijn niet nieuw, zo merkt Calvo op in een mededeling. "Belgoprocess heeft na de veiligheidsaudit vorig jaar een actieplan moeten opstellen. De implementatie van dat actieplan verloopt veel te traag. De extra inspectie door het FANC is een goede zaak, maar nu moet minister Milquet Belgoprocess heel duidelijk maken dat qua nucleaire veiligheid alleen het beste goed genoeg is", stelt het Groen-Kamerlid.Belgoprocess nuanceert, Kalvo ziet nood aan fundamentele verbeteringenHoewel Belgoprocess de opmerkingen van het FANC alweer lijkt te relativeren, is het voor Groen duidelijk dat het FANC zeer fundamentele verbeteringen suggereert. Het veiligheidsrapport wijst op verouderde gebouwen, gedegradeerde vaten en containers en een gebrekkig beleid inzake brandveiligheid. Algemeen stelt het FANC vast dat noodzakelijke verbeteringsmaatregelen niet snel genoeg worden gerealiseerd. (Belga/SD)