Belgische ziekenhuizen staan te springen om kankerspecialisten

Terwijl het aantal kankerpatiënten toeneemt, zijn er in België veel te weinig specialisten om hen te behandelen. “De oncologen die er zijn, hebben soms tot dertig patiënten per dag.”

“In elf ziekenhuizen in België vinden ze geen oncoloog”, zegt oncologe Manon Huizing van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen in Het Laatste Nieuws. “Sommige vacatures staan er al een jaar open.”

Plaatsen vrij

Op de website van de Belgian Society of Medical Oncology (BSMO), de vakvereniging voor kankerspecialisten, wordt de lijst met openstaande vacatures alsmaar langer. In het Brugmann Ziekenhuis in Brussel zoeken ze al sinds 5 september 2011 naar een oncoloog. Hetzelfde verhaal in het Mariaziekenhuis in Overpelt en in het AZ Turnhout. Vijf officiële vacatures in Vlaamse ziekenhuizen staan al meer dan zes maanden open.

“In heel België zijn er elf vacatures”, zegt Huizing, die ook medisch adviseur van de Vlaamse Kankerliga is. “In het UZA hebben we ook al een hele tijd een plaats open, maar we vinden niemand. De laatste twee oncologen die bij ons kwamen werken, komen uit Griekenland en Argentinië. Die mensen verstaan hun vak, maar de patiënten verstaan hén niet.”

Aantal kankers neemt toe

Het tekort betekent voorlopig niet dat patiënten niet worden geholpen. Maar volgens Huizing moeten er dringend bijkomen. “Minstens vijftien per jaar. Want het aantal kankerpatiënten zal de komende tien, vijftien jaar toenemen met 68 procent. Bovendien leven kankerpatiënten steeds langer. Dat betekent meer werk voor de oncologen.”

Huizing ziet tot dertig patiënten per dag. “Sommigen moeten we slecht nieuws vertellen, die gesprekken vragen veel tijd en energie.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content