Eind januari werden in Sierra Leone enkele duizenden lichte wapens van Chinese makelij geleverd met de bijbehorende munitie. Bestemming was een paramilitaire vleugel van de plaatselijke politie. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties maakt zich daar zorgen over. Hij vreest dat er in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van november, tien jaar na het einde van de burgeroorlog in het West-Afrikaanse land, een nieuwe golf van geweld zal ontstaan.

De man die als tussenpersoon optrad bij de wapendeal is de Belg Serge Muller. Die is niet in het bezit van een - wettelijk verplichte - licentie voor wapenhandel, maar heeft desondanks weinig te vrezen.

Alleen toevalstreffers

Volgens Filip Ide, hoofd van de wapendienst op het ministerie van Justitie, hoeft het niet eens te verbazen dat Muller niet over de nodige licentie beschikt, 'aangezien de wet van 2003 niet in afdoende controlemechanismen voorziet. Daardoor blijft de wetgeving dode letter. Geen enkele makelaar die werkt vanuit een Belgisch kantoor maar zijn wapens niet via het Belgisch grondgebied verhandelt, heeft zo'n licentie aangevraagd. Aangezien het onmogelijk is om hun activiteiten op te sporen, is de kans zo goed als onbestaande dat ze ooit worden ontdekt. Of het zou per toeval moeten zijn.' (DSP) Het volledige verhaal over de wapendeal leest u deze week in Knack.

Deze reportage kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor bijzondere journalistiek.

www.fondspascaldecroos.org

Eind januari werden in Sierra Leone enkele duizenden lichte wapens van Chinese makelij geleverd met de bijbehorende munitie. Bestemming was een paramilitaire vleugel van de plaatselijke politie. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties maakt zich daar zorgen over. Hij vreest dat er in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van november, tien jaar na het einde van de burgeroorlog in het West-Afrikaanse land, een nieuwe golf van geweld zal ontstaan. De man die als tussenpersoon optrad bij de wapendeal is de Belg Serge Muller. Die is niet in het bezit van een - wettelijk verplichte - licentie voor wapenhandel, maar heeft desondanks weinig te vrezen.Alleen toevalstreffersVolgens Filip Ide, hoofd van de wapendienst op het ministerie van Justitie, hoeft het niet eens te verbazen dat Muller niet over de nodige licentie beschikt, 'aangezien de wet van 2003 niet in afdoende controlemechanismen voorziet. Daardoor blijft de wetgeving dode letter. Geen enkele makelaar die werkt vanuit een Belgisch kantoor maar zijn wapens niet via het Belgisch grondgebied verhandelt, heeft zo'n licentie aangevraagd. Aangezien het onmogelijk is om hun activiteiten op te sporen, is de kans zo goed als onbestaande dat ze ooit worden ontdekt. Of het zou per toeval moeten zijn.' (DSP) Het volledige verhaal over de wapendeal leest u deze week in Knack.