De Belgische bedienden en kaderleden zijn vaker dan vroeger ook buiten hun normale werkuren aan de slag. Zowat de helft van hen is na de kantooruren, tijdens het weekend of tijdens de vakantie nog aan het werken, zo blijkt uit een onderzoek van HR-dienstverlener Randstad.

Smartphones en werkdruk

Randstad had in 2008 al eens een onderzoek uitgevoerd naar de vervlechting tussen werk- en privésfeer. In vergelijking met toen blijken er nu meer werknemers ook tijdens de privé-uren te werken. Dat gebeurt dan wel vooral in het weekend en tijdens de vakantie, niet zozeer tijdens de week.

Het aandeel werknemers dat tijdens een vakantieweek één uur of meer werkt, is bijvoorbeeld gestegen van 21 naar 29 procent. Tijdens de weekends blijft 44 procent aan de slag (tegenover 29 procent in 2008).

Die evolutie wordt onder meer verklaard door het toenemende bezit van technische middelen als smartphones, tablets, laptops, waardoor het eenvoudiger is geworden om ook buiten de kantooruren te werken. Daarnaast verwijzen de werknemers ook naar een toenemende werkdruk.

Privézaken tijdens werk

Tegelijk geven twee op de drie ondervraagden ook toe dat ze zich tijdens hun werkuren bezighouden met privézaken, wat ongeveer evenveel is als zes jaar geleden. Voor zowat de helft daarvan gaat het om hooguit één uur per week. Voor een op de vijf loopt dat al op tot één uur per werkdag. Het onderzoek van Randstad werd vorig jaar uitgevoerd bij 1.895 bedienden of kaderleden. Arbeiders werden niet ondervraagd. (Belga/WB)

De Belgische bedienden en kaderleden zijn vaker dan vroeger ook buiten hun normale werkuren aan de slag. Zowat de helft van hen is na de kantooruren, tijdens het weekend of tijdens de vakantie nog aan het werken, zo blijkt uit een onderzoek van HR-dienstverlener Randstad.Randstad had in 2008 al eens een onderzoek uitgevoerd naar de vervlechting tussen werk- en privésfeer. In vergelijking met toen blijken er nu meer werknemers ook tijdens de privé-uren te werken. Dat gebeurt dan wel vooral in het weekend en tijdens de vakantie, niet zozeer tijdens de week. Het aandeel werknemers dat tijdens een vakantieweek één uur of meer werkt, is bijvoorbeeld gestegen van 21 naar 29 procent. Tijdens de weekends blijft 44 procent aan de slag (tegenover 29 procent in 2008). Die evolutie wordt onder meer verklaard door het toenemende bezit van technische middelen als smartphones, tablets, laptops, waardoor het eenvoudiger is geworden om ook buiten de kantooruren te werken. Daarnaast verwijzen de werknemers ook naar een toenemende werkdruk. Tegelijk geven twee op de drie ondervraagden ook toe dat ze zich tijdens hun werkuren bezighouden met privézaken, wat ongeveer evenveel is als zes jaar geleden. Voor zowat de helft daarvan gaat het om hooguit één uur per week. Voor een op de vijf loopt dat al op tot één uur per werkdag. Het onderzoek van Randstad werd vorig jaar uitgevoerd bij 1.895 bedienden of kaderleden. Arbeiders werden niet ondervraagd. (Belga/WB)