De verkeerstunnels in ons land voldoen niet aan de veiligheidsnormen. "Er wordt te weinig geïnvesteerd in tunnelveiligheid, en dat kunnen we ons niet permitteren als er iets fout gaat", zegt Danny Smagghe, de woordvoerder van Touring, in De Morgen.

Slechte ventilatie bij brand, geen luidsprekers of gebrekkige nood- en evacuatieplannen. Het zijn maar enkele problemen die mobiliteitsorganisatie Touring vaststelt in de Belgische tunnels.

Onder meer de Antwerpse Kennedy- en Craeybeckxtunnels scoren slecht. Zij behoren net zoals de Vierarmentunnel tot het trans-Europese wegennetwerk (TREN) en moeten voldoen aan strenge Europese veiligheidsnormen na de ramp in de Mont-Blanctunnel in 1999.

Ook de niet-Vlaamse tunnels kunnen wel een opknapbeurt gebruiken, vindt Touring. "Al eens door de Brusselse Leopold II-tunnel gereden? Dat lijken wel de Grotten van Han", vindt Smagghe.

Vlaams minister van Mobiliteit Crevits: 'Tunnels in orde tegen 2013'

Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) trok twee jaar geleden 8,7 miljoen euro uit voor de uitbouw van een Vlaams tunnelcentrum. Dat zou de veiligheid opkrikken van een dertigtal Vlaamse verkeerstunnels, die beheerd worden door het Vlaams Agentschap voor Wegen en Verkeer (AWV). "We voorzien 12,2 miljoen euro om de tunnels in orde te maken tegen 2013", klinkt het op haar kabinet. (Belga/SD)

De verkeerstunnels in ons land voldoen niet aan de veiligheidsnormen. "Er wordt te weinig geïnvesteerd in tunnelveiligheid, en dat kunnen we ons niet permitteren als er iets fout gaat", zegt Danny Smagghe, de woordvoerder van Touring, in De Morgen.Slechte ventilatie bij brand, geen luidsprekers of gebrekkige nood- en evacuatieplannen. Het zijn maar enkele problemen die mobiliteitsorganisatie Touring vaststelt in de Belgische tunnels. Onder meer de Antwerpse Kennedy- en Craeybeckxtunnels scoren slecht. Zij behoren net zoals de Vierarmentunnel tot het trans-Europese wegennetwerk (TREN) en moeten voldoen aan strenge Europese veiligheidsnormen na de ramp in de Mont-Blanctunnel in 1999.Ook de niet-Vlaamse tunnels kunnen wel een opknapbeurt gebruiken, vindt Touring. "Al eens door de Brusselse Leopold II-tunnel gereden? Dat lijken wel de Grotten van Han", vindt Smagghe.Vlaams minister van Mobiliteit Crevits: 'Tunnels in orde tegen 2013'Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) trok twee jaar geleden 8,7 miljoen euro uit voor de uitbouw van een Vlaams tunnelcentrum. Dat zou de veiligheid opkrikken van een dertigtal Vlaamse verkeerstunnels, die beheerd worden door het Vlaams Agentschap voor Wegen en Verkeer (AWV). "We voorzien 12,2 miljoen euro om de tunnels in orde te maken tegen 2013", klinkt het op haar kabinet. (Belga/SD)