Er zijn beelden opgedoken van Belgische soldaten die anderhalf jaar geleden in Kunduz in Afghanistan in een hinderlaag zijn gelopen.

Dat meldde de VRT dinsdagavond. Volgens de openbare omroep zei minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) rond die tijd dat de Belgische troepen zeker niet in gevechten betrokken waren.

Het gaat om een incident dat zich voordeed op 15 juni van vorig jaar. Op de beelden is te zien hoe Belgische soldaten die het Afghaanse leger begeleiden, worden beschoten door de Taliban.

Daarna geraken de Belgische militairen helemaal omsingeld en wordt er luchtsteun gevraagd. Twee Amerikaanse F15-gevechtsvliegtuigen worden opgeroepen en er komt versterking van de basis in Kunduz (Noord-Afghanistan).

Eén van de vliegtuigen voerde een aanval uit, maar door het opgeven van een verkeerde positie kwamen de Belgen zelf onder vuur te liggen.

Het hele incident duurde volgens de openbare omroep enkele uren. Uiteindelijk kwamen drie Afghaanse soldaten om het leven en vielen drie gewonden: twee Afghanen en een Belg. De beelden werden gemaakt door twee soldaten, onafhankelijk van elkaar.

'Geen unieke beelden'
In een reactie liet het ministerie van Defensie dinsdagavond weten dat de beelden niet onuitgegeven zijn. Volgens Defensie zijn de beelden haar bekend en werden ze op 15 juni 2009 gedraaid door een militair tijdens een 'goed gecoördineerde' hinderlaag waarover indertijd aan de pers verslag werd uitgebracht.

Volgens een woordvoerder van Defensie dienen de beelden als voorbeeld voor de opleiding van militairen die op missie naar Afghanistan vertrekken. Het incident duurde vier uur, aldus Defensie. Ze ontkent dat er bij de Belgen gewonden zijn gevallen

'Realiteit van de opdracht'

Emmanuel Jacob van de legervakbond ACMP tilde dinsdag in Terzake (Canvas) niet al te zwaar aan de beelden. Hij zei het nut niet in te zien om ze aan de publieke opinie te tonen. 'Dit is de realiteit van de opdracht', aldus Jacob.

Volgens luitenant-kolonel Stefaan Schoenmaekers tonen de beelden echter geen dagdagelijks incident. 'Dit was het topevenement sinds het begin van de operatie'.

Kamerlid Wouter De Vriendt zei in dezelfde uitzending dat minister De Crem ten aanzien van het parlement de waarheid moet vertellen over de Belgische missie in Afghanistan. De beelden tonen volgens hem aan dat de Belgische militairen betrokken raken in gevechtssituaties.

Er zijn beelden opgedoken van Belgische soldaten die anderhalf jaar geleden in Kunduz in Afghanistan in een hinderlaag zijn gelopen. Dat meldde de VRT dinsdagavond. Volgens de openbare omroep zei minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) rond die tijd dat de Belgische troepen zeker niet in gevechten betrokken waren. Het gaat om een incident dat zich voordeed op 15 juni van vorig jaar. Op de beelden is te zien hoe Belgische soldaten die het Afghaanse leger begeleiden, worden beschoten door de Taliban. Daarna geraken de Belgische militairen helemaal omsingeld en wordt er luchtsteun gevraagd. Twee Amerikaanse F15-gevechtsvliegtuigen worden opgeroepen en er komt versterking van de basis in Kunduz (Noord-Afghanistan). Eén van de vliegtuigen voerde een aanval uit, maar door het opgeven van een verkeerde positie kwamen de Belgen zelf onder vuur te liggen. Het hele incident duurde volgens de openbare omroep enkele uren. Uiteindelijk kwamen drie Afghaanse soldaten om het leven en vielen drie gewonden: twee Afghanen en een Belg. De beelden werden gemaakt door twee soldaten, onafhankelijk van elkaar. 'Geen unieke beelden' In een reactie liet het ministerie van Defensie dinsdagavond weten dat de beelden niet onuitgegeven zijn. Volgens Defensie zijn de beelden haar bekend en werden ze op 15 juni 2009 gedraaid door een militair tijdens een 'goed gecoördineerde' hinderlaag waarover indertijd aan de pers verslag werd uitgebracht. Volgens een woordvoerder van Defensie dienen de beelden als voorbeeld voor de opleiding van militairen die op missie naar Afghanistan vertrekken. Het incident duurde vier uur, aldus Defensie. Ze ontkent dat er bij de Belgen gewonden zijn gevallen'Realiteit van de opdracht' Emmanuel Jacob van de legervakbond ACMP tilde dinsdag in Terzake (Canvas) niet al te zwaar aan de beelden. Hij zei het nut niet in te zien om ze aan de publieke opinie te tonen. 'Dit is de realiteit van de opdracht', aldus Jacob.Volgens luitenant-kolonel Stefaan Schoenmaekers tonen de beelden echter geen dagdagelijks incident. 'Dit was het topevenement sinds het begin van de operatie'.Kamerlid Wouter De Vriendt zei in dezelfde uitzending dat minister De Crem ten aanzien van het parlement de waarheid moet vertellen over de Belgische missie in Afghanistan. De beelden tonen volgens hem aan dat de Belgische militairen betrokken raken in gevechtssituaties.