Volgens een analyse van een van de Belgische veiligheidsdiensten heeft een groep Nederlandstalige Belgische jihadisten gevormd in Syrië deelgenomen aan minstens één aanslag de afgelopen weken in Irak. Volgens Le Soir zou dit er op kunnen wijzen dat het Europese jihadisme zich uitbreidt naar landen als Irak, Turkije of Libanon, zo schrijft de krant.

Het probleem is ruimer dan alleen België. Volgens een bron bij de Belgische veiligheidsdiensten "heeft al-Qaida in Syrië op dit moment vier à vijfduizend jihadistische strijders die een Schengenpaspoort hebben". Hoewel de bedreiging in eerste instantie vooral gericht is op Syrië en Irak, zegt een andere bron binnen de politie dat het op termijn de bedoeling is uit te wijken naar Marokko en Tunesië.

In België geven de veiligheidsdiensten en politie toe "overspoeld" te worden door Syrische netwerken. Er zouden zowat 200 Belgische strijders zijn in Syrië, waarvan al een twintigtal zijn omgekomen. Ook andere landen, bijvoorbeeld Somalië, trekken Belgische strijders aan.

De Syrische netwerken zouden ook banden hebben aangeknoopt met Tsjetsjeense tegenhangers. Bij de Belgen die in Syrië vechten, zijn een twintigtal Tsjetsjenen. (Belga/EE)

Volgens een analyse van een van de Belgische veiligheidsdiensten heeft een groep Nederlandstalige Belgische jihadisten gevormd in Syrië deelgenomen aan minstens één aanslag de afgelopen weken in Irak. Volgens Le Soir zou dit er op kunnen wijzen dat het Europese jihadisme zich uitbreidt naar landen als Irak, Turkije of Libanon, zo schrijft de krant.Het probleem is ruimer dan alleen België. Volgens een bron bij de Belgische veiligheidsdiensten "heeft al-Qaida in Syrië op dit moment vier à vijfduizend jihadistische strijders die een Schengenpaspoort hebben". Hoewel de bedreiging in eerste instantie vooral gericht is op Syrië en Irak, zegt een andere bron binnen de politie dat het op termijn de bedoeling is uit te wijken naar Marokko en Tunesië. In België geven de veiligheidsdiensten en politie toe "overspoeld" te worden door Syrische netwerken. Er zouden zowat 200 Belgische strijders zijn in Syrië, waarvan al een twintigtal zijn omgekomen. Ook andere landen, bijvoorbeeld Somalië, trekken Belgische strijders aan. De Syrische netwerken zouden ook banden hebben aangeknoopt met Tsjetsjeense tegenhangers. Bij de Belgen die in Syrië vechten, zijn een twintigtal Tsjetsjenen. (Belga/EE)