De vervanging van de Belgische F-16-vloot door 34 nieuwe F-35's van het Amerikaanse Lockheed Martin zal gefaseerd gebeuren in de loop van de jaren 2020. Daardoor zullen de F-16's uiteindelijk nog een klein decennium rondvliegen. De luchtmacht wil de toestellen daarom nog enkele jaren op topniveau houden, en garanderen dat ze hun taken naar behoren uitvoeren.

Een van die mogelijke taken is het dragen van kernbommen. Op dit moment moderniseren de Amerikanen hun arsenaal aan B-61-kernbommen. Om het nieuwe type te kunnen vervoeren, krijgen ook de Belgische gevechtsvliegtuigen een update. Dat valt af te leiden uit het 'Material management plan F-16', een intern Defensie-document. Het plan stamt uit 2017, maar is volgens bronnen nog steeds relevant.

De vervanging van de Belgische F-16-vloot door 34 nieuwe F-35's van het Amerikaanse Lockheed Martin zal gefaseerd gebeuren in de loop van de jaren 2020. Daardoor zullen de F-16's uiteindelijk nog een klein decennium rondvliegen. De luchtmacht wil de toestellen daarom nog enkele jaren op topniveau houden, en garanderen dat ze hun taken naar behoren uitvoeren. Een van die mogelijke taken is het dragen van kernbommen. Op dit moment moderniseren de Amerikanen hun arsenaal aan B-61-kernbommen. Om het nieuwe type te kunnen vervoeren, krijgen ook de Belgische gevechtsvliegtuigen een update. Dat valt af te leiden uit het 'Material management plan F-16', een intern Defensie-document. Het plan stamt uit 2017, maar is volgens bronnen nog steeds relevant.