Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-senator Bart Laeremans heeft opgevraagd bij minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet. In 2011 groeide de bevolking nog aan met 84.000 mensen.
Vlaams Belang noemt een bevolkingsaangroei van 60.000 inwoners - "een stad van de omvang van Roeselare" - "onrustwekkend groot". "Als deze trend aanhoudt, zal het aantal inwoners van België om de 16 jaar met 1 miljoen toenemen", aldus Laeremans. Laeremans noemt de bevolkingstoename "uitsluitend het gevolg van immigratie".

Mindere bevolkingsgroei te wijten aan economische crisis

Toch ziet VUB-demograaf Patrick De Boosere een trendbreuk. "Vanaf de jaren 2000 hebben we een sterke toename gekend van de bevolking", zo zei hij aan de VRT-redactie. "Dat kwam enerzijds door migratie en anderzijds door het feit dat België een belangrijke economische groeipool was binnen een Europese context."

Volgens De Boosere is de mindere bevolkingsgroei nu te wijten aan de economische crisis. "Je ziet dat ook in landen als Spanje en Ierland, die ook sterke groeipolen waren en een sterke bevolkingsgroei gekend hebben", klinkt het. "Daar is nu ook een daling van de migratiecijfers, dus ook van de bevolkingstoename." (Belga/TE)

Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-senator Bart Laeremans heeft opgevraagd bij minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet. In 2011 groeide de bevolking nog aan met 84.000 mensen. Vlaams Belang noemt een bevolkingsaangroei van 60.000 inwoners - "een stad van de omvang van Roeselare" - "onrustwekkend groot". "Als deze trend aanhoudt, zal het aantal inwoners van België om de 16 jaar met 1 miljoen toenemen", aldus Laeremans. Laeremans noemt de bevolkingstoename "uitsluitend het gevolg van immigratie". Mindere bevolkingsgroei te wijten aan economische crisisToch ziet VUB-demograaf Patrick De Boosere een trendbreuk. "Vanaf de jaren 2000 hebben we een sterke toename gekend van de bevolking", zo zei hij aan de VRT-redactie. "Dat kwam enerzijds door migratie en anderzijds door het feit dat België een belangrijke economische groeipool was binnen een Europese context." Volgens De Boosere is de mindere bevolkingsgroei nu te wijten aan de economische crisis. "Je ziet dat ook in landen als Spanje en Ierland, die ook sterke groeipolen waren en een sterke bevolkingsgroei gekend hebben", klinkt het. "Daar is nu ook een daling van de migratiecijfers, dus ook van de bevolkingstoename." (Belga/TE)