De Joden in België deden alles om aan de nazi's te ontsnappen in de Tweede Wereldoorlog, en de betrokkenheid van de Belgische politie bij de deportaties naar Auschwitz was minder groot dan werd aangenomen. Dat zegt de Duitse historica Insa Meinen deze week in Knack.

De Shoah in België van de Duitse historica Insa Meinen is het eerste Duitse wetenschappelijke werk dat de zogenaamde Endlösung van de Jodenkwestie in België in haar totaliteit behandelt.

In haar baanbrekende studie toont Insa Meinen voor het eerst aan dat een groot deel van de Joden die tijdens de Duitse bezetting van België in de handen van de Gestapo vielen en naar Auschwitz werden gedeporteerd, al het mogelijke deden om zich in veiligheid te brengen en de Duitse plannen te dwarsbomen.

In een interview in Knack betoogt Insa Meinen dat het aandeel van de Belgische politie in de anti-Joodse razzia's minder groot is dan tot dusver werd aangenomen. Dat zoveel Joden onderdoken had al snel tot gevolg dat de Duitse bezetter in België zijn toevlucht moest nemen tot individuele vervolging. Bovendien groeide in de bevolking de weerstand tegen de Jodendeportaties, wat tot gevolg had dat van de ongeveer 60.000 in België geregistreerde Joden meer dan de helft kon overleven.

Door haar onderzoek in Belgische en Duitse archieven kwam Insa Meinen tot de constatering dat er tijdens de Duitse bezetting van België een samenwerking bestond tussen een aantal Duitse instanties over wier activiteiten slechts weinig bekend is. Meinen stelt vast dat de Belgische Shoahresearch steeds meer de nadruk legt op de collaboratie van de Belgische autoriteiten met de Duitsers, waardoor de hoofdrol van de Duitsers zelf te veel op de achtergrond geraakt.

In het interview met Knack verwerpt Insa Meinen de stelling dat de Brusselse politie meewerkte aan de arrestaties van Joden: 'Verbazingwekkend is juist dat de Brusselse politie al lang vóór de deportaties weigerde tot willekeurige arrestaties over te gaan met het argument dat dergelijke arrestaties niet met het Belgische recht strookten.'

Meinen belicht ook het grote en tot dusver onderbelichte verschil in aanpak van de jodenvervolgingen in Frankrijk en België: de overgrote meerderheid van de uit Frankrijk gedeporteerde Joden werd juist wel opgepakt door de Franse politie. (PDM)

Het Vlaams-Nederlandse huis deBuren, de Bezige Bij Antwerpen, Goethe Instituut Brussel en Museum Belvue organiseren op 26 mei om 20 uur een boekvoorstelling van 'De shoah in België' van Insa Meinen in Belvue, Paleizenplein 7 in Brussel. Schrijver Joseph Pierce interviewt de auteur, historicus Herman Van Goethem leidt in. Meer info: www.deburen.eu

De Joden in België deden alles om aan de nazi's te ontsnappen in de Tweede Wereldoorlog, en de betrokkenheid van de Belgische politie bij de deportaties naar Auschwitz was minder groot dan werd aangenomen. Dat zegt de Duitse historica Insa Meinen deze week in Knack. De Shoah in België van de Duitse historica Insa Meinen is het eerste Duitse wetenschappelijke werk dat de zogenaamde Endlösung van de Jodenkwestie in België in haar totaliteit behandelt. In haar baanbrekende studie toont Insa Meinen voor het eerst aan dat een groot deel van de Joden die tijdens de Duitse bezetting van België in de handen van de Gestapo vielen en naar Auschwitz werden gedeporteerd, al het mogelijke deden om zich in veiligheid te brengen en de Duitse plannen te dwarsbomen. In een interview in Knack betoogt Insa Meinen dat het aandeel van de Belgische politie in de anti-Joodse razzia's minder groot is dan tot dusver werd aangenomen. Dat zoveel Joden onderdoken had al snel tot gevolg dat de Duitse bezetter in België zijn toevlucht moest nemen tot individuele vervolging. Bovendien groeide in de bevolking de weerstand tegen de Jodendeportaties, wat tot gevolg had dat van de ongeveer 60.000 in België geregistreerde Joden meer dan de helft kon overleven. Door haar onderzoek in Belgische en Duitse archieven kwam Insa Meinen tot de constatering dat er tijdens de Duitse bezetting van België een samenwerking bestond tussen een aantal Duitse instanties over wier activiteiten slechts weinig bekend is. Meinen stelt vast dat de Belgische Shoahresearch steeds meer de nadruk legt op de collaboratie van de Belgische autoriteiten met de Duitsers, waardoor de hoofdrol van de Duitsers zelf te veel op de achtergrond geraakt. In het interview met Knack verwerpt Insa Meinen de stelling dat de Brusselse politie meewerkte aan de arrestaties van Joden: 'Verbazingwekkend is juist dat de Brusselse politie al lang vóór de deportaties weigerde tot willekeurige arrestaties over te gaan met het argument dat dergelijke arrestaties niet met het Belgische recht strookten.' Meinen belicht ook het grote en tot dusver onderbelichte verschil in aanpak van de jodenvervolgingen in Frankrijk en België: de overgrote meerderheid van de uit Frankrijk gedeporteerde Joden werd juist wel opgepakt door de Franse politie. (PDM)