De belastingdruk in België bereikt in 2012 een historisch ongezien niveau. Dat voorspelt het Federaal Planbureau in De Tijd. Dat is vooral te wijten aan de ingrijpende maatregelen van de regering Di Rupo. De fiscale en parafiscale druk klimt met 1,6 procentpunten tot 45 procent van het Bruto Binnenlands Product (BNP). Zowel de gezinnen als de ondernemingen betalen beduidend meer belastingen dan in 2011.

De federale regering verhoogde bij de opmaak van de begroting 2012 de belastingen met 3,5 miljard euro. De voornaamste maatregelen zijn de beperking van de notionele intrestaftrek voor bedrijven en de verhoging van de roerende voorheffing. Bij de begrotingscontrole in maart werden voor 400 miljoen extra heffingen aangekondigd.

In 2011 bedroeg de belastingdruk 43,4 procent in België en 40,9 procent in de eurozone. Vooral arbeid, maar ook kapitaal wordt in ons land relatief zwaar belast.

Het is volgens De Tijd ook bijna zeker dat de belastingdruk de komende jaren verder stijgt. De federale regering signaleert in haar stabiliteitsprogramma dat de belastingen in de periode 2013-2015 zullen toenemen. (Belga/INM)

De belastingdruk in België bereikt in 2012 een historisch ongezien niveau. Dat voorspelt het Federaal Planbureau in De Tijd. Dat is vooral te wijten aan de ingrijpende maatregelen van de regering Di Rupo. De fiscale en parafiscale druk klimt met 1,6 procentpunten tot 45 procent van het Bruto Binnenlands Product (BNP). Zowel de gezinnen als de ondernemingen betalen beduidend meer belastingen dan in 2011. De federale regering verhoogde bij de opmaak van de begroting 2012 de belastingen met 3,5 miljard euro. De voornaamste maatregelen zijn de beperking van de notionele intrestaftrek voor bedrijven en de verhoging van de roerende voorheffing. Bij de begrotingscontrole in maart werden voor 400 miljoen extra heffingen aangekondigd. In 2011 bedroeg de belastingdruk 43,4 procent in België en 40,9 procent in de eurozone. Vooral arbeid, maar ook kapitaal wordt in ons land relatief zwaar belast. Het is volgens De Tijd ook bijna zeker dat de belastingdruk de komende jaren verder stijgt. De federale regering signaleert in haar stabiliteitsprogramma dat de belastingen in de periode 2013-2015 zullen toenemen. (Belga/INM)