Het gaat om bedreigingen en intimidatie via sociale media waarbij de slachtoffers - onder meer M.Ö., oud-hoofdredacteur van de krant Zaman Vandaag, en collega-journalist R.D. - gebrandmerkt werden als terroristen die meegewerkt hebben aan de mislukte staatsgreep in Turkije.

Uit het onderzoek van de politie blijkt dat minstens één van de personen die de bedreigingen verstuurde, dat deed vanop een computer die in de Turkse ambassade stond. Het gaat om S.G. Daarnaast stuurde ook V.F. bedreigingen. Hij was op dat moment in dienst als persverantwoordelijke bij de ambassade.

Immuniteit

R.D. werd daarvan enkele weken geleden door de politie van Zaventem op de hoogte gesteld. Zowel parket als politie namen de bedreigingen ernstig.

'De politie vertelde mij dat ze zes maanden lang op regelmatige basis agenten in burger langs mijn huis hebben gestuurd', zegt D. De voorbije maanden vorderde het onderzoek van het parket uiterst traag. Veel heeft te maken met de grote politieke en diplomatieke gevoeligheid van het dossier. De oud-persverantwoordelijke van de ambassade blijkt een diplomatieke status te hebben. 'Die zaak hebben we moeten seponeren', luidt het.

In de zaak tegen S.G. probeert de onderzoeksrechter verder te speuren. Bronnen dicht bij het onderzoek melden dat het ook in dat dossier bijzonder lastig wordt.

Het gaat om bedreigingen en intimidatie via sociale media waarbij de slachtoffers - onder meer M.Ö., oud-hoofdredacteur van de krant Zaman Vandaag, en collega-journalist R.D. - gebrandmerkt werden als terroristen die meegewerkt hebben aan de mislukte staatsgreep in Turkije.Uit het onderzoek van de politie blijkt dat minstens één van de personen die de bedreigingen verstuurde, dat deed vanop een computer die in de Turkse ambassade stond. Het gaat om S.G. Daarnaast stuurde ook V.F. bedreigingen. Hij was op dat moment in dienst als persverantwoordelijke bij de ambassade.R.D. werd daarvan enkele weken geleden door de politie van Zaventem op de hoogte gesteld. Zowel parket als politie namen de bedreigingen ernstig.'De politie vertelde mij dat ze zes maanden lang op regelmatige basis agenten in burger langs mijn huis hebben gestuurd', zegt D. De voorbije maanden vorderde het onderzoek van het parket uiterst traag. Veel heeft te maken met de grote politieke en diplomatieke gevoeligheid van het dossier. De oud-persverantwoordelijke van de ambassade blijkt een diplomatieke status te hebben. 'Die zaak hebben we moeten seponeren', luidt het. In de zaak tegen S.G. probeert de onderzoeksrechter verder te speuren. Bronnen dicht bij het onderzoek melden dat het ook in dat dossier bijzonder lastig wordt.