Volgens de krant De Tijd zou het gaan om de zakenfamilie Hendrickx, stichter van de multinationale bedrijven Henrad en Henco. De familie Hendrickx zou decennialang fraudeconstructies hebben opgezet en geld hebben versluisd naar Luxemburg en Liechtenstein, vooral om winsten verborgen te houden voor de fiscus.

Peter Van Calster, fiscaal expert van het Antwerps parket, bevestigt dat het parket vrijdag een minnelijke schikking heeft getroffen van ruim 100 miljoen euro. Het parket mag om juridische redenen echter nog geen namen noemen of bevestigen.

Toch nog celstrafDe regeling wordt nu eerst nog voorgelegd aan de raadkamer, waar het parket een opschorting van straf zal vragen. Volgens Van Calster houdt de schikking een principiële schuldigverklaring in, en zorgt de opschorting ervoor dat de feiten opnieuw in rekening kunnen worden gebracht indien er binnen de vijf jaar nieuwe feiten worden gepleegd.

"Een rechter kan dan bijvoorbeeld beslissen dat er bovenop de nu reeds betaalde som toch nog een celstraf komt. De straf wordt dus niet zo maar afgekocht", aldus Van Calster. (Belga/VF)

Volgens de krant De Tijd zou het gaan om de zakenfamilie Hendrickx, stichter van de multinationale bedrijven Henrad en Henco. De familie Hendrickx zou decennialang fraudeconstructies hebben opgezet en geld hebben versluisd naar Luxemburg en Liechtenstein, vooral om winsten verborgen te houden voor de fiscus. Peter Van Calster, fiscaal expert van het Antwerps parket, bevestigt dat het parket vrijdag een minnelijke schikking heeft getroffen van ruim 100 miljoen euro. Het parket mag om juridische redenen echter nog geen namen noemen of bevestigen. Toch nog celstrafDe regeling wordt nu eerst nog voorgelegd aan de raadkamer, waar het parket een opschorting van straf zal vragen. Volgens Van Calster houdt de schikking een principiële schuldigverklaring in, en zorgt de opschorting ervoor dat de feiten opnieuw in rekening kunnen worden gebracht indien er binnen de vijf jaar nieuwe feiten worden gepleegd. "Een rechter kan dan bijvoorbeeld beslissen dat er bovenop de nu reeds betaalde som toch nog een celstraf komt. De straf wordt dus niet zo maar afgekocht", aldus Van Calster. (Belga/VF)