Het federaal parket bevestigt in een schriftelijke mededeling dat het vrijdag vijf Europese aanhoudingsbevelen heeft ontvangen van de Spaanse autoriteiten. Naast dat voor de Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont, gaat het om de vier Catalaanse ministers Maria Serret, Antoni Comin, Llius Puig en Clara Ponsati. De procedure start als er een onderzoeksrechter is aangesteld, maar dat is nog niet gebeurd.

Het is niet bekend of de aanstelling nog dit weekend zal gebeuren. 'We gaan het eerst rustig bestuderen en kijken wie er bevoegd is', aldus woordvoerder Eric Van Der Sijpt van het federaal parket.

Als een onderzoeksrechter is aangesteld, kan hij de betrokkenen horen om dan binnen de 24 uur een beslissing te nemen. 'Hij kan beslissen om geen aanhoudingsmandaat af te leveren of hij kan wel een aanhoudingsmandaat afleveren, maar eventueel de betrokkenen vrijlaten onder voorwaarden', legt het federaal parket uit.

Via Twitter liet Carles Puigdemont weten dat hij zijn medewerking zal verlenen aan de Belgische autoriteiten.

Procedure kan 100 dagen duren

Als er een aanhoudingsmandaat wordt afgeleverd door de onderzoeksrechter, wordt het dossier vervolgens voorgelegd aan de raadkamer van de rechtbank van eerste aanleg. Die moet binnen de vijftien dagen na de afgifte van het aanhoudingsmandaat beslissen of het Europees aanhoudingsbevel mag uitgevoerd worden.

Indien één van de betrokken partijen het niet eens is met de beslissing van de raadkamer, kan die beroep aantekenen en wordt het dossier voorgelegd aan het hof van beroep. Dat heeft op zijn beurt vijftien dagen om een beslissing te nemen.

Een verder beroep bij het Hof van Cassatie is mogelijk indien één van de partijen het oneens is met de beslissing van het hof van beroep. Volgens het federaal parket moet Cassatie een beslissing nemen binnen de vijftien dagen.

Minister van Justitie Koen Geens zei vrijdagavond dat het theoretisch en 'in uitzonderlijke omstandigheden' tot 100 dagen kan duren voor de hele procedure is doorlopen. Dat wordt zaterdag ook beaamd door Van Der Sijpt.

Die timing is symbolisch niet onbelangrijk, want op 21 december vinden er vervroegde verkiezingen plaats in Catalonië.

Het federaal parket bevestigt in een schriftelijke mededeling dat het vrijdag vijf Europese aanhoudingsbevelen heeft ontvangen van de Spaanse autoriteiten. Naast dat voor de Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont, gaat het om de vier Catalaanse ministers Maria Serret, Antoni Comin, Llius Puig en Clara Ponsati. De procedure start als er een onderzoeksrechter is aangesteld, maar dat is nog niet gebeurd.Het is niet bekend of de aanstelling nog dit weekend zal gebeuren. 'We gaan het eerst rustig bestuderen en kijken wie er bevoegd is', aldus woordvoerder Eric Van Der Sijpt van het federaal parket.Als een onderzoeksrechter is aangesteld, kan hij de betrokkenen horen om dan binnen de 24 uur een beslissing te nemen. 'Hij kan beslissen om geen aanhoudingsmandaat af te leveren of hij kan wel een aanhoudingsmandaat afleveren, maar eventueel de betrokkenen vrijlaten onder voorwaarden', legt het federaal parket uit.Via Twitter liet Carles Puigdemont weten dat hij zijn medewerking zal verlenen aan de Belgische autoriteiten.Als er een aanhoudingsmandaat wordt afgeleverd door de onderzoeksrechter, wordt het dossier vervolgens voorgelegd aan de raadkamer van de rechtbank van eerste aanleg. Die moet binnen de vijftien dagen na de afgifte van het aanhoudingsmandaat beslissen of het Europees aanhoudingsbevel mag uitgevoerd worden.Indien één van de betrokken partijen het niet eens is met de beslissing van de raadkamer, kan die beroep aantekenen en wordt het dossier voorgelegd aan het hof van beroep. Dat heeft op zijn beurt vijftien dagen om een beslissing te nemen.Een verder beroep bij het Hof van Cassatie is mogelijk indien één van de partijen het oneens is met de beslissing van het hof van beroep. Volgens het federaal parket moet Cassatie een beslissing nemen binnen de vijftien dagen.Minister van Justitie Koen Geens zei vrijdagavond dat het theoretisch en 'in uitzonderlijke omstandigheden' tot 100 dagen kan duren voor de hele procedure is doorlopen. Dat wordt zaterdag ook beaamd door Van Der Sijpt.Die timing is symbolisch niet onbelangrijk, want op 21 december vinden er vervroegde verkiezingen plaats in Catalonië.