Uit interne vertrouwelijke documenten die VRT Nieuws kon inkijken blijkt dat de Belgische legertop de strategische kernwapens, die in ons land liggen, ook wil kunnen inzetten.

Ook de vorige F-16-vliegtuigen konden dat en onze piloten zijn er voor opgeleid, maar het is voor het eerst dat zwart op wit verwezen wordt naar de mogelijke Belgische rol bij de inzet van kernwapens.

Volgens de generaals is het belangrijk dat onze F-16's kernbommen kunnen blijven afgooien, want zo kunnen we boven ons gewicht boksen. Dat levert ons prestige op. 'Deze F-16's die zowel in een nucleaire als conventionele rol kunnen worden ingezet, stellen ons land in staat om een vooraanstaande rol te spelen in de NAVO", aldus de generaals in een bijlage van het eerder gelekte toekomstplan voor Defensie.

De legerleiding vindt het dan ook belangrijk dat de opvolger van de F-16 hetzelfde kan om de nucleaire rol te kunnen blijven spelen. Daarom is het eveneens van belang dat het leger over voldoende jets beschikt. Het aantal van 40 exemplaren wordt aangehaald in het document.

Het is nu aan de federale regering om een beslissing te nemen over welke opvolger gekozen moet worden en het aantal. (TE)

Uit interne vertrouwelijke documenten die VRT Nieuws kon inkijken blijkt dat de Belgische legertop de strategische kernwapens, die in ons land liggen, ook wil kunnen inzetten. Ook de vorige F-16-vliegtuigen konden dat en onze piloten zijn er voor opgeleid, maar het is voor het eerst dat zwart op wit verwezen wordt naar de mogelijke Belgische rol bij de inzet van kernwapens. Volgens de generaals is het belangrijk dat onze F-16's kernbommen kunnen blijven afgooien, want zo kunnen we boven ons gewicht boksen. Dat levert ons prestige op. 'Deze F-16's die zowel in een nucleaire als conventionele rol kunnen worden ingezet, stellen ons land in staat om een vooraanstaande rol te spelen in de NAVO", aldus de generaals in een bijlage van het eerder gelekte toekomstplan voor Defensie.De legerleiding vindt het dan ook belangrijk dat de opvolger van de F-16 hetzelfde kan om de nucleaire rol te kunnen blijven spelen. Daarom is het eveneens van belang dat het leger over voldoende jets beschikt. Het aantal van 40 exemplaren wordt aangehaald in het document.Het is nu aan de federale regering om een beslissing te nemen over welke opvolger gekozen moet worden en het aantal. (TE)