De Morgen kon de aangepaste begroting inkijken.

De federale regering investeert dit jaar volgens de krant 66,6 miljoen euro in buitenlandse missies. Dat is minder dan vorig jaar en daarom moet minister Steven Vandeput scherpe keuzes maken.

Wat daarbij opvalt is dat de regering meer dan ooit de kant opkijkt van de NAVO en de "Coalition of the Willing". Bijna 40 procent van het budget gaat naar de operaties van die coalitie, vooral vanwege de militaire operatie tegen IS in Irak, waar België F-16-straaljagers inzet. Het op een na grootste budget, 29 procent, gaat naar NAVO-operaties.

Vrije val

Daarentegen werkt het leger steeds minder onder het mandaat van de VN. Vorig jaar investeerden we nog een kwart van onze budgetten in VN-operaties, maar dat deel is in vrije val en komt nu uit op slechts 1,56 procent.

Humanitaire missies, zoals ontmijning in Libanon, zo schrijft De Morgen, worden stopgezet of drastisch gereduceerd.

(Belga/RR)

De Morgen kon de aangepaste begroting inkijken.De federale regering investeert dit jaar volgens de krant 66,6 miljoen euro in buitenlandse missies. Dat is minder dan vorig jaar en daarom moet minister Steven Vandeput scherpe keuzes maken. Wat daarbij opvalt is dat de regering meer dan ooit de kant opkijkt van de NAVO en de "Coalition of the Willing". Bijna 40 procent van het budget gaat naar de operaties van die coalitie, vooral vanwege de militaire operatie tegen IS in Irak, waar België F-16-straaljagers inzet. Het op een na grootste budget, 29 procent, gaat naar NAVO-operaties. Daarentegen werkt het leger steeds minder onder het mandaat van de VN. Vorig jaar investeerden we nog een kwart van onze budgetten in VN-operaties, maar dat deel is in vrije val en komt nu uit op slechts 1,56 procent.Humanitaire missies, zoals ontmijning in Libanon, zo schrijft De Morgen, worden stopgezet of drastisch gereduceerd.(Belga/RR)