Belgisch leger schort opleiding Koerdische en Iraakse troepen gedeeltelijk op in betwiste gebieden

18/10/17 om 19:32 - Bijgewerkt op 19/10/17 om 16:27

Bron: Belga

Het Belgische leger heeft de missie voor de opleiding van Koerdische en Iraakse troepen deels opgeschort omwille van groeiende spanningen tussen de Koerden en het centrale gezag in Bagdad. Dat meldt Defensie. Het Duitse leger nam een gelijkaardige beslissing.

Belgisch leger schort opleiding Koerdische en Iraakse troepen gedeeltelijk op in betwiste gebieden

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) © Belga

Het Iraakse leger is in het noorden van het land aan een offensief begonnen tegen de Koerdische troepen. Maandag werd de olierijke stad Kirkuk in een blitzaanval door de Irakezen heroverd, eerder moesten de Koerden ook Sinjar aan een razendsnel tempo prijsgeven. De demarche is een reactie op het onafhankelijkheidsreferendum van de Koerden. In 48 uur tijd heeft het leger quasi alle zones opnieuw ingenomen die Koerdische strijders sinds 2003 geleidelijk ingenomen hadden. Het kwam daarbij tot enkele aanvaringen.

Nu de spanningen tussen het centrale gezag en de Koerdische minderheid opnieuw oplopen, heeft de Duitse minister van Defensie Ursula Von der Leyen alvast beslist om de opleidingsmissie in het noorden in Irak 'tijdelijk op te schorten". Het gaat om een vrij gelijkaardige missie met 140 Duise soldaten.

De Belgische missie - die bestaat uit training, raad en bijstand - blijft behouden, behalve in de zones die betwist worden door Bagdad en Erbil, de Koerdische hoofdstad, zegt een woordvoerder van Defensie. In die regio werd de Belgische missie 'on hold' gezet, luidt een verdere verduidelijking, tijdelijk opgeschort, zodus.

België is sinds maart 2015 aan de slag in Irak om er de Koerdische peschmerga's én de bijzondere eenheden van het Iraakse leger bij te staan met raad en daad. Het gaat om een zogenaamde TAA-missie (Train, Advice and Assist, red.). Operatie 'Valiant Phoenix' vindt plaats in hoofdstad Bagdad en tot nu toe in het noorden van het land, in Koerdisch gebied. In totaal gaat het om een veertigtal Belgische soldaten. In het begin was de missie enkel in Bagdad actief. 'We mengen ons daar niet in', verklaarde de woordvoerder van Defensie nog over de huidige situatie in Irak.

Onze partners