Lumumba werd op 17 januari 1961 vermoord op Congolese bodem, in aanwezigheid van enkele Belgen. De Belgische rijkswachter Gerard Soete, die enkele dagen later de opdracht kreeg om het lichaam op te graven en te vernietigen, trok twee tanden uit het lichaam van Lumumba en nam die mee als souvenir.

In 2016 werd de tand in beslag genomen omdat het federaal parket een onderzoek naar de moord voert.

Op 30 juni schreef Juliana Lumumba (64), de dochter van de vermoorde premier, nog een emotionele brief aan koning Filip. Ze vroeg daarin om de tand van haar vader terug te geven. De onderzoeksrechter besliste nu dat het object mag vrijgegeven worden. De familie zou de tand eerstdaags mogen ophalen op de griffie.

Lumumba werd op 17 januari 1961 vermoord op Congolese bodem, in aanwezigheid van enkele Belgen. De Belgische rijkswachter Gerard Soete, die enkele dagen later de opdracht kreeg om het lichaam op te graven en te vernietigen, trok twee tanden uit het lichaam van Lumumba en nam die mee als souvenir. In 2016 werd de tand in beslag genomen omdat het federaal parket een onderzoek naar de moord voert. Op 30 juni schreef Juliana Lumumba (64), de dochter van de vermoorde premier, nog een emotionele brief aan koning Filip. Ze vroeg daarin om de tand van haar vader terug te geven. De onderzoeksrechter besliste nu dat het object mag vrijgegeven worden. De familie zou de tand eerstdaags mogen ophalen op de griffie.