Het federaal parket waarschuwt voor een nijpend tekort aan politiespeurders om oorlogsmisdadigers, daders van genocides en andere verdachten van misdaden tegen de mensheid te vervolgen. Dat staat in het nieuwe jaarverslag van het federaal parket, dat De Tijd kon inkijken.

Ernstige schendingen van internationaal humanitair recht

In 2010 kreeg het federaal parket 83 dossiers over "ernstige schendingen van internationaal humanitair recht", meer dan dubbel zoveel als vijf jaar eerder. Maar alleen bij de federale gerechtelijke politie van Brussel zijn er gespecialiseerde speurders en het zijn er maar acht.

Het gaat altijd om zeer ernstige feiten als moord, verkrachting, marteling en ontvoering.

Zware misdaden tegen de mensheid

"Ondanks de ernst van de feiten is er een miniem aantal speurders en moeten er telkens prioriteiten gesteld worden", luidt het in het

''Zo kan België zijn internationale engagementen niet meer nakomen", voegt federaal procureur Johan Delmulle toe. "Het is ethisch verwerpelijk om zulke zware misdaden tegen de mensheid niet te onderzoeken." (Belga/EE)

Het federaal parket waarschuwt voor een nijpend tekort aan politiespeurders om oorlogsmisdadigers, daders van genocides en andere verdachten van misdaden tegen de mensheid te vervolgen. Dat staat in het nieuwe jaarverslag van het federaal parket, dat De Tijd kon inkijken. Ernstige schendingen van internationaal humanitair recht In 2010 kreeg het federaal parket 83 dossiers over "ernstige schendingen van internationaal humanitair recht", meer dan dubbel zoveel als vijf jaar eerder. Maar alleen bij de federale gerechtelijke politie van Brussel zijn er gespecialiseerde speurders en het zijn er maar acht. Het gaat altijd om zeer ernstige feiten als moord, verkrachting, marteling en ontvoering.Zware misdaden tegen de mensheid "Ondanks de ernst van de feiten is er een miniem aantal speurders en moeten er telkens prioriteiten gesteld worden", luidt het in het ''Zo kan België zijn internationale engagementen niet meer nakomen", voegt federaal procureur Johan Delmulle toe. "Het is ethisch verwerpelijk om zulke zware misdaden tegen de mensheid niet te onderzoeken." (Belga/EE)