Het uitwisselen van terrorismegegevens tussen België en de VS leidt tot een bitse diplomatieke strijd. Voor de PS gaan de Amerikaanse eisen te ver. Plooit ons land niet, dan dreigt Washington ermee opnieuw een visumplicht in te voeren. Dat schrijft De Morgen.

Terroristische activiteiten

Washington vraagt al maanden dat gegevens worden overgemaakt over personen die verdacht worden van betrokkenheid bij terroristische activiteiten. De VS willen dat al die informatie rechtstreeks en automatisch aan hen zou worden overgemaakt.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) en haar collega bevoegd voor Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) proberen daarvoor een juridisch kader uit te werken. Dat bleek tot nog toe onmogelijk omdat de verschillende regeringspartijen niet op dezelfde lijn geraken.

Brug te ver

Het is vooral de PS die vindt dat de vraag van de VS een brug te ver is. Volgens verschillende regeringsleden blijft er veel onzekerheid, onder meer over de manier waarop de Amerikanen de gegevens willen gebruiken. Ook Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk hebben de eisen van de VS nog niet ingewilligd.

Milquet en Reynders zouden willen voorstellen om de gegevens in een eerste fase in de gegevensbank van de Schengenzone in te voeren. Ondertussen verhogen de VS de druk op België.

Visumplicht

Volgens verschillende regeringsbronnen hebben de Amerikanen ons land onder meer via diplomatieke kanalen gewaarschuwd dat we uit het zogenaamde 'visa waiver'-programma kunnen vallen. Het herinvoeren van de visumplicht zou een serieuze stap achteruit betekenen in de relatie tussen de twee landen. (Belga/EE)

Het uitwisselen van terrorismegegevens tussen België en de VS leidt tot een bitse diplomatieke strijd. Voor de PS gaan de Amerikaanse eisen te ver. Plooit ons land niet, dan dreigt Washington ermee opnieuw een visumplicht in te voeren. Dat schrijft De Morgen. Terroristische activiteiten Washington vraagt al maanden dat gegevens worden overgemaakt over personen die verdacht worden van betrokkenheid bij terroristische activiteiten. De VS willen dat al die informatie rechtstreeks en automatisch aan hen zou worden overgemaakt. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) en haar collega bevoegd voor Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) proberen daarvoor een juridisch kader uit te werken. Dat bleek tot nog toe onmogelijk omdat de verschillende regeringspartijen niet op dezelfde lijn geraken. Brug te ver Het is vooral de PS die vindt dat de vraag van de VS een brug te ver is. Volgens verschillende regeringsleden blijft er veel onzekerheid, onder meer over de manier waarop de Amerikanen de gegevens willen gebruiken. Ook Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk hebben de eisen van de VS nog niet ingewilligd. Milquet en Reynders zouden willen voorstellen om de gegevens in een eerste fase in de gegevensbank van de Schengenzone in te voeren. Ondertussen verhogen de VS de druk op België. Visumplicht Volgens verschillende regeringsbronnen hebben de Amerikanen ons land onder meer via diplomatieke kanalen gewaarschuwd dat we uit het zogenaamde 'visa waiver'-programma kunnen vallen. Het herinvoeren van de visumplicht zou een serieuze stap achteruit betekenen in de relatie tussen de twee landen. (Belga/EE)