Azerbeidzjan heeft donderdag even voor de middag het voorzitterschap van de Raad van Europa overgedragen aan België. Kort nadien zat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders het Comité van Ministers voor.

'Zwaarste crisis sinds Koude Oorlog'

In zijn openingstoespraak onderstreepte Reynders de "cruciale rol" van de Raad van Europa, niet in het minst nu het oude continent haar "zwaarste crisis kent sinds de Koude Oorlog". De crisis drijft de burgers naar "ideeën en overtuigingen van extremisten, die onze fundamentele waarden op de helling zetten", aldus de minister. "Intolerantie, discriminatie, xenofobie, antisemitisme en neonazisme zijn haast banaal geworden."

Maar ook de crisis tussen Oekraïne en Rusland zorgt voor onrust. Reynders kondigde alvast aan dat hij in december naar Kiev en Moskou trekt voor overleg. Daarnaast zet het Belgische voorzitterschap in op preventie tegen haatdragende boodschappen, met name op sociale netwerken. Een speciale conferentie zal de problematiek aansnijden. (Belga/WB)

Azerbeidzjan heeft donderdag even voor de middag het voorzitterschap van de Raad van Europa overgedragen aan België. Kort nadien zat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders het Comité van Ministers voor. In zijn openingstoespraak onderstreepte Reynders de "cruciale rol" van de Raad van Europa, niet in het minst nu het oude continent haar "zwaarste crisis kent sinds de Koude Oorlog". De crisis drijft de burgers naar "ideeën en overtuigingen van extremisten, die onze fundamentele waarden op de helling zetten", aldus de minister. "Intolerantie, discriminatie, xenofobie, antisemitisme en neonazisme zijn haast banaal geworden." Maar ook de crisis tussen Oekraïne en Rusland zorgt voor onrust. Reynders kondigde alvast aan dat hij in december naar Kiev en Moskou trekt voor overleg. Daarnaast zet het Belgische voorzitterschap in op preventie tegen haatdragende boodschappen, met name op sociale netwerken. Een speciale conferentie zal de problematiek aansnijden. (Belga/WB)