België voert opnieuw radioactief afval in

© Imageglobe

Het is voor het eerst in meer dan 20 jaar dat op grote schaal buitenlands kernafval ons land binnen mag.

Het nucleaire verwerkingsbedrijf Belgoprocess in Dessel heeft van de overheid groen licht gekregen om laagradioactief afval uit Duitsland in te voeren, zo schrijft De Morgen.

Het gaat om 120 ton laagradioactief afval uit de medische sector van het Duitse bedrijf Nuclitec. Verwerkingsbedrijf Belgoprocess is al jaren vragende partij om opnieuw buitenlands afval te mogen verwerken.

De invoer en verwerking van nucleair afval uit het buitenland lag sinds 1988, toen het zogenaamde Transnuklearschandaal uitbrak, politiek erg gevoelig. Toen kwam aan het licht dat toplui van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Dessel gesjoemeld hadden met de in- en uitvoer van illegaal kernafval uit Duitse onderzoekscentra.

Doos van Pandora

In 2006 zette voormalig minister van Energie Marc Verwilgen (Open VLD) het licht weer op groen, maar pas nu is het eerste dossier effectief goedgekeurd. Vorige maand gaven Niras en de bevoegde ministers Paul Magnette (PS) en Vincent Van Quickenborne (Open VLD) hun fiat.

Groen!, dat de beslissing aan het licht bracht, reageert ongerust. “Het gaat voorlopig slechts om één dossier, maar opnieuw buitenlands nucleair materiaal invoeren is de doos van Pandora openen. Elk nucleair transport, hoe klein ook, vormt een risico”, zegt Kamerlid Kristof Calvo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content