België voerde mondmaskers uit ondanks tekort in eigen land

mondmasker in de apotheek

Ondanks de tekorten in eigen land heeft België sinds 15 maart toch 284 vergunningen toegekend om mondmaskers, brillen en andere beschermingsmiddelen uit te voeren naar landen buiten de EU. Dat schrijft De Tijd zaterdag.

Sinds 15 maart geldt in de Europese Unie een exportverbod voor ‘medische persoonlijke beschermingsmiddelen’. Alleen als een lidstaat uitdrukkelijk de toestemming geeft mag zo’n lading met mondmaskers of andere bescherming de Europese grens oversteken. In ons land kreeg de FOD Economie de bevoegdheid om die uitvoervergunningen toe te kennen.

Navraag van De Tijd leert dat sinds 15 maart 284 vergunningen zijn afgeleverd. Dat betekent dat er sindsdien nog elke dag gemiddeld zes ladingen met mondmaskers en andere beschermingsmiddelen uit België zijn uitgevoerd. Volgens de woordvoerster van de FOD Economie, Chantal De Pauw, werd het gros, 116 vergunningen, afgeleverd op basis van ‘contractuele en commerciële verplichtingen’. Nog eens 103 vergunningen gebeurden in het kader ‘humanitaire hulp’. Nog 56 vergunningen waren zogeheten ‘intra company’-zendingen. En de resterende negen vergunningen waren ‘giften of zendingen naar familieleden’.

Verdere details over de 284 ladingen, zoals de hoeveelheden, welke bedrijven nog mochten exporteren en naar welke landen ze zijn vertrokken, werden niet gegeven.

Maar bijvoorbeeld het mondaine Monaco zou nog aan ‘veel’ mondmaskers zijn geraakt via ons land, vervolgt de krant, die zich daarvoor baseert op een uitspraak van de Monegaskische minister van Volksgezondheid Didier Gamerdinger twee weken geleden.

De minister vertelde hoe Monaco in maart geen maskers meer vond en daarom een beveiligde bevoorrading opzette. Er zouden toen een beetje maskers vanuit Frankrijk zijn gekomen, maar ‘veel uit België’. Monaco begon twee weken geleden al met het uitdelen van gratis mondmaskers aan zijn inwoners, aldus nog de krant.

‘Maskers voor Monaco waren niet bedoeld voor België’

‘Het Vorstendom Monaco is een klant van de luchthaven van Luik. Er werden via Luik Monegaskische orders doorgegeven aan China, niet meer en niet minder’, zo reageert Frédéric Cauderlier, woordvoerder van de prinselijke regering van Monaco en oud-woordvoerder van Charles Michel toen die nog premier van België was. ‘Andere bestellingen zijn geplaatst door Brussels Airport, Amsterdam, Luxemburg, Parijs, Milaan, enz. Deze maskers zijn nooit van België geweest’, voegt Cauderlier eraan toe.

N-VA vraagt ondertussen een onderzoek naar de export van mondmaskers. ‘Als het inderdaad klopt dat ons land in de maanden maart en april mondmaskers uitvoerde, dan is hier echt met levens gespeeld. De bevolking en het parlement hebben recht op absolute transparantie en duidelijkheid in deze saga’, zegt N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter. ‘Na het verliezen van ontzettend veel tijd door het onderschatten van de crisis, een saga van foute bestellingen en dubieuze leveranciers, het vernietigen en niet hernieuwen van de strategische stocks zou dit het zoveelste debacle zijn in het beheer van deze crisis. Op het moment dat onze zorgverstrekkers onbeschermd in de frontlinie stonden en de bestellingen voor ons land zelfs tegengehouden werden aan de grens van andere Europese lidstaten, toch nog de uitvoer van medisch beschermingsmateriaal vergunnen getuigt van ofwel een grote naïviteit ofwel van een gebrek aan verantwoordelijkheid. Dit moet absoluut onderzocht worden’, aldus Depoorter.

Vlaams Belang haalt in een persbericht zaterdagavond eveneens hard uit naar de regering van premier Sophie Wilmès (MR). De partijleiding laat weten ‘gedegouteerd’ te zijn. De partij wil onmiddellijke intrekking van alle vergunningen die nog niet zijn ingezet. ‘Het gigantisch binnenlands tekort aan de broodnodige mondmaskers valt absoluut niet te rijmen met de bijna 300 exportvergunningen die werden verleend’, klinkt het. ‘Dit is niet alleen onaanvaardbaar, maar simpelweg niet uit te leggen aan onze burgers’, reageert Vlaams-Belang-Kamerlid Reccino Van Lommel. ‘Nadat onze rust- en ziekenhuizen al wekenlang worstelen met tekorten – die ook nog eens de schuld zijn van de onvoorbereide regering Wilmès – en nadat de overheid verklaart om verplichte mondmaskers in te voeren in het kader van haar warrige exitstrategie, zit dezelfde overheid doodleuk honderden exportvergunningen uit te delen voor hetzelfde materiaal. Dit moet onmiddellijk stoppen en de vergunningen die nog niet uitgevoerd zijn, moeten zo snel mogelijk worden ingetrokken.’

Partner Content