België ‘slechte leerling’ in NAVO-klas

Minister Steven Vandeput (N-VA) © Belga

België is een ‘zeer slechte leerling’ geworden binnen de NAVO. De defensiebudgetten zullen teruggevallen tot 0,5 procent van het bbp tegen 2019, terwijl de NAVO aandringt op 2 procent.

België is een “zeer slechte leerling” geworden binnen de NAVO. Dat heeft de Belgische ambassadeur bij de alliantie, François de Kerchove d’Exaerde, gezegd op een colloquium dat defensieminister Steven Vandeput (N-VA) organiseerde over de toekomst van het leger.

Defensie moest de voorbije jaren telkens besparen en ook de huidige regering met N-VA, MR, CD&V en Open VLD snoeit opnieuw bij het leger. De defensiebudgetten vallen daardoor terug tot zowat 0,5 procent van het bbp tegen 2019, terwijl de NAVO bij alle bondgenoten aandringt op 2 procent. “We zijn een zeer slechte leerling geworden, zelfs de slechtste leerling”, bevestigde ambassadeur de Kerchove op het colloquium ‘De Toekomst van Defensie: Horizon 2030’.

2030

Hij gaf aan dat de “output” van het Belgisch leger – lees: de deelname aan NAVO-, VN- en EU-operaties – nog steeds “vrij goed” is. Maar net als andere deelnemers aan de denkoefening onderstreepte hij dat de “output” zal dalen met de “input”, zijnde de uitgaven en investeringen bij het leger.

Doel van het colloquium was minister Vandeput materiaal leveren voor zijn strategisch plan over de toekomst van het leger. Bedoeling is alvast tegen 2030 minstens weer aan te sluiten bij de “Europese middenmoot”, wat volgens de N-VA’er defensiebudgetten vereist van “1,5 à 1,6 procent van het bbp”.

Voor het colloquium – getiteld: ‘De Toekomst van Defensie: Horizon 2030’ – kroop een groep mannen uit de militaire en academische wereld, de diplomatie, de industrie en de media in de pen om hun visie over het leger tegen 2030 uit de doeken te doen.

‘Of investeren, of definitief afhaken’

Vandeput voelde zich door hun werk naar eigen zeggen gesterkt in de overtuiging dat Defensie ook in de toekomst een belangrijke rol moet blijven spelen. Maar, vervolgde hij, “dat betekent dat we als samenleving ook de moed moeten durven opbrengen om na decennia van vaak blinde besparingen opnieuw echt te investeren”.

“We moeten als politiek nu kleur bekennen en ofwel aansluiten bij de landen die investeren in een veiligheidsbeleid, ofwel definitief afhaken”, onderstreepte Vandeput. Voor hem is de keuze uiteraard duidelijk. “Een belangrijk deel van de veiligheid, welzijn en welvaart van de Belgische bevolking wordt verzekerd samen met onze partners binnen de NAVO en de EU. Zij verwachten dan ook dat ons land solidair blijft bijdragen aan de veiligheid op Europees en trans-Atlantisch niveau”, besloot hij.

Daarnaast stond Vandeput nog even stil bij de korte termijn. Hij herhaalde dat Defensie rekent op wat extra middelen bij de begrotingscontrole die begin volgende maand van start gaat, onder meer om de schuld uit het verleden af te bouwen. Maar de minister wil dit jaar ook zeker overgaan tot de aankoop van nieuwe jeeps voor de paracommando’s van de landmacht. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content