België zakt van de 18de naar de 21ste plaats in de corruptieindex van de organisatie Transparency International. Dat blijkt uit de index die de organisatie dinsdag heeft bekendgemaakt.

Zonder rekening te houden met de landen van Oost-Europa, Cyprus en Malta bekleedt België de tiende positie in Europa (het 'oude' Europa van 15 lidstaten), na Denemarken, Zweden, Finland, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Ierland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk.

De slechtere score van België is volgens Transparency International Belgium te wijten aan het gebrek aan regels en preventieve instrumenten voor het signaleren van onregelmatigheden.

Zo heeft een ambtenaar de wettelijke verplichting om de procureur des konings op de hoogte te brengen van elk misdrijf dat hij vaststelt tijdens de uitoefening van zijn ambt, maar hij wordt daarin niet gesteund, aldus Transparency International Belgium.

De organisatie klaagt ook aan dat België nog geen wettelijke regeling voor de bescherming van 'klokkenluiders' heeft.

De best scorende landen op de lijst zijn Nieuw-Zeeland, Denemarken en Singapore/Zweden met een score tussen de 9,4 en de 9,2. Nederland staat op plaats zes met 8,9. België haalt 7,1.

Bekijk de index hier

België zakt van de 18de naar de 21ste plaats in de corruptieindex van de organisatie Transparency International. Dat blijkt uit de index die de organisatie dinsdag heeft bekendgemaakt.Zonder rekening te houden met de landen van Oost-Europa, Cyprus en Malta bekleedt België de tiende positie in Europa (het 'oude' Europa van 15 lidstaten), na Denemarken, Zweden, Finland, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Ierland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk.De slechtere score van België is volgens Transparency International Belgium te wijten aan het gebrek aan regels en preventieve instrumenten voor het signaleren van onregelmatigheden.Zo heeft een ambtenaar de wettelijke verplichting om de procureur des konings op de hoogte te brengen van elk misdrijf dat hij vaststelt tijdens de uitoefening van zijn ambt, maar hij wordt daarin niet gesteund, aldus Transparency International Belgium.De organisatie klaagt ook aan dat België nog geen wettelijke regeling voor de bescherming van 'klokkenluiders' heeft.De best scorende landen op de lijst zijn Nieuw-Zeeland, Denemarken en Singapore/Zweden met een score tussen de 9,4 en de 9,2. Nederland staat op plaats zes met 8,9. België haalt 7,1.Bekijk de index hier