Dat melden De Tijd en de kranten van Mediahuis.

Het Brusselse hof van beroep had Abdallah O. op 19 januari 2007 veroordeeld tot zes jaar gevangenis. Hij was een van de hoofdverdachten in de grote terrorismezaak tegen de Maaseikse cel van het terreurnetwerk GICM (Groupe islamique combattant marocain), een Marokkaanse terroristische organisatie die twaalf jaar geleden een aanslag op een synagoge in Casablanca pleegde.

Foltering

Marokko vroeg daarop om zijn uitlevering. België wilde daarop ingaan, maar O. en zijn advocaten hebben dat jarenlang aangevochten en tegengehouden met het argument dat de veroordeelde in Marokko waarschijnlijk gefolterd zou worden. Uiteindelijk belandde de zaak voor het Europees Hof dat Abdallah O. gelijk gaf. Het Hof erkent dat België een uitleveringsverdag heeft met Marokko, maar volgens het Hof bestaat er wel degelijk een risico dat de man in Marokko mishandeld zal worden.

(Belga/RR)

Dat melden De Tijd en de kranten van Mediahuis.Het Brusselse hof van beroep had Abdallah O. op 19 januari 2007 veroordeeld tot zes jaar gevangenis. Hij was een van de hoofdverdachten in de grote terrorismezaak tegen de Maaseikse cel van het terreurnetwerk GICM (Groupe islamique combattant marocain), een Marokkaanse terroristische organisatie die twaalf jaar geleden een aanslag op een synagoge in Casablanca pleegde. Marokko vroeg daarop om zijn uitlevering. België wilde daarop ingaan, maar O. en zijn advocaten hebben dat jarenlang aangevochten en tegengehouden met het argument dat de veroordeelde in Marokko waarschijnlijk gefolterd zou worden. Uiteindelijk belandde de zaak voor het Europees Hof dat Abdallah O. gelijk gaf. Het Hof erkent dat België een uitleveringsverdag heeft met Marokko, maar volgens het Hof bestaat er wel degelijk een risico dat de man in Marokko mishandeld zal worden. (Belga/RR)