Op bezoek bij de gouverneur van de Congolese provincie Noord-Kivu hebben de ministers Didier Reynders (MR) en Alexander De Croo (Open VLD), behalve de onveiligheid in de regio en het verkiezingsproces, ook het zogenaamde PAIK, Programme d'Appui aux Infrastructures dans les Kivu (Programma's voor infrastructuurondersteuning in de Kivu's), besproken. Met dat programma maakt België 10 miljoen euro vrij voor projecten in Noord- en Zuid-Kivu. Het gaat dan vooral om kleinschalige projecten die de plaatselijke bevolking ten goede moeten komen. "De bevolking verwelkomt de Belgische inspanningen", aldus Julien Paluku, gouverneur van Zuid-Kivu.

Het programma loopt vier jaar, en kan, indien succesvol, nadien verlengd worden met nog eens twee keer 10 miljoen euro. Dat geld moet vooral dienen om infrastructuur, zoals energie, wegen, drinkbaar water en sociale voorzieningen, te herstellen. "Dat zijn de basisbehoeften van de bevolking", aldus de minister.

Offensief tegen rebellen

Momenteel loopt de eerste projectoproep nog. Die ontwikkelingsprojecten moeten voor Reynders hand in hand gaan met een echt vredesproces in de regio. Daarvoor is de "vastberadenheid van het regime om een offensief te starten tegen de FDLR-rebellen" al een eerste stap in de goede richting. Een maand geleden had de FARDC een offensief aangekondigd tegen die Rwandese Hutu-rebellen, die tot begin januari de tijd hadden gekregen om de wapens neer te leggen, op straffe van een offensief door zowel FARDC als Monusco, de VN-missie in Congo.

FARDC is, volgens anonieme bronnen binnen de FARDC, alleen met dat offensief begonnen in de streek rond Uvira, in Zuid-Kivu. Het merendeel van de rebellen bevindt zich echter in Noord-Kivu.

Rwanda en Burundi

Reynders pleitte tijdens een persconferentie met Paluku nogmaals voor een offensief met de steun van Monusco. Om de Kivu's op lange termijn te stabiliseren is voor Reynders ook "de regionale integratie, met buurlanden Rwanda en Burundi, van belang, en België steunt elk initiatief in die richting". Reynders noemde onder meer mogelijke projecten rond energie en drinkbaar water. (Belga/WB)

Op bezoek bij de gouverneur van de Congolese provincie Noord-Kivu hebben de ministers Didier Reynders (MR) en Alexander De Croo (Open VLD), behalve de onveiligheid in de regio en het verkiezingsproces, ook het zogenaamde PAIK, Programme d'Appui aux Infrastructures dans les Kivu (Programma's voor infrastructuurondersteuning in de Kivu's), besproken. Met dat programma maakt België 10 miljoen euro vrij voor projecten in Noord- en Zuid-Kivu. Het gaat dan vooral om kleinschalige projecten die de plaatselijke bevolking ten goede moeten komen. "De bevolking verwelkomt de Belgische inspanningen", aldus Julien Paluku, gouverneur van Zuid-Kivu.Het programma loopt vier jaar, en kan, indien succesvol, nadien verlengd worden met nog eens twee keer 10 miljoen euro. Dat geld moet vooral dienen om infrastructuur, zoals energie, wegen, drinkbaar water en sociale voorzieningen, te herstellen. "Dat zijn de basisbehoeften van de bevolking", aldus de minister. Momenteel loopt de eerste projectoproep nog. Die ontwikkelingsprojecten moeten voor Reynders hand in hand gaan met een echt vredesproces in de regio. Daarvoor is de "vastberadenheid van het regime om een offensief te starten tegen de FDLR-rebellen" al een eerste stap in de goede richting. Een maand geleden had de FARDC een offensief aangekondigd tegen die Rwandese Hutu-rebellen, die tot begin januari de tijd hadden gekregen om de wapens neer te leggen, op straffe van een offensief door zowel FARDC als Monusco, de VN-missie in Congo. FARDC is, volgens anonieme bronnen binnen de FARDC, alleen met dat offensief begonnen in de streek rond Uvira, in Zuid-Kivu. Het merendeel van de rebellen bevindt zich echter in Noord-Kivu. Reynders pleitte tijdens een persconferentie met Paluku nogmaals voor een offensief met de steun van Monusco. Om de Kivu's op lange termijn te stabiliseren is voor Reynders ook "de regionale integratie, met buurlanden Rwanda en Burundi, van belang, en België steunt elk initiatief in die richting". Reynders noemde onder meer mogelijke projecten rond energie en drinkbaar water. (Belga/WB)