‘België levert wapens aan dictaturen die er vreedzame betogers mee doden’

Ons land is één van de belangrijkste leveranciers van wapens aan repressieve regimes in het midden-oosten. De wapens worden nu ingezet tegen opstandelingen in de Arabische lente waarmee België zich solidair verklaart. Dat zegt Amnesty International.

Amnesty International heeft in een nieuw rapport België aangewezen als één van de landen die in de jaren voor de Arabische lente grote hoeveelheden wapens hebben geleverd aan repressieve regimes in de regio. “Ondanks het reëel risico dat verschillende wapens zouden gebruikt worden om ernstige mensenrechtenschendingen te plegen”, aldus de mensenrechtenorganisatie.

‘België bij belangrijkste exporteurs’

Amnesty brengt wapentransfers naar Bahrein, Libië, Egypte, Syrië en Jemen sinds 2005 in kaart. In alle betrokken landen vond dit jaar een opstand tegen het regime plaats. België behoort volgens de organisatie tot de belangrijkste exporteurs, net als de VS, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en een zestal andere landen.

Zo verwijst het rapport naar de goedkeuring die het Waalse gewest in 2009 verstrekte voor de levering van 17,9 miljoen euro aan lichte wapens aan Libië en naar de levering van oorlogsmunitie. Amnesty signaleert onder meer ook licenties ten belope van 5,3 miljoen euro voor leveringen van lichte wapens aan Bahrein en voor de uitvoer van lichte wapens, munitie en gepantserde voertuigen aan Egypte.

‘Deze wapens worden gebruikt om duizenden vreedzame betogers te doden’

Volgens Amnesty negeerden de exporterende landen bewust de verregaande repressie in de betrokken landen. “Regeringen die nu zeggen dat ze solidair zijn met de mensen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika leverden tot voor kort wapens, kogels en militair en politiemateriaal dat gebruikt werd om duizenden vreedzame betogers te doden, te verwonden en arbitrair gevangen te nemen”, zo stelt de organisatie aan de kaak.

‘Nood aan nieuw internationaal verdrag’

Amnesty erkent dat de overheden, inclusief de Belgische gewesten, sinds de Arabische lente stappen hebben ondernomen om de wapenleveringen aan banden te leggen. Maar het kwaad is geschied en de leveringen tonen volgens de organisatie de noodzaak aan van een nieuw internationaal verdrag dat landen verbiedt om leveringen goed te keuren, indien in het land van bestemming een reëel risico bestaat dat wapens zullen bijdragen tot ernstige mensenrechtenschendingen.

Ook in België moeten de gewesten volgens een persbericht van Amnesty een zorgvuldige risicoanalyse voorzien in de decreten die ze momenteel voorbereiden. De oude wetgeving heeft immers tot “onverantwoorde leveringen” geleid. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content