"Het gebouw komt weliswaar op het terrein te liggen van het grote gevangeniscomplex dat we in Haren gaan bouwen, maar het zal zich niet achter de hoge, betonnen veiligheidsmuur bevinden", zegt Laurent Sempot, woordvoerder van het Gevangeniswezen, in Het Nieuwsblad op Zondag.

De bedoeling van de open vrouwengevangenis is de gedetineerden beter voor te bereiden op hun reïntegratie in de samenleving. "Ze zullen daarom hun straf, of het resterende deel daarvan, in een open regime kunnen doorbrengen, waarbij ze zichzelf moeten organiseren, bijvoorbeeld door samen te koken."

De vrouwelijke gevangenen die er terechtkomen, worden uiteraard geselecteerd. "Ze mogen bijvoorbeeld niet als vluchtgevaarlijk worden beschouwd", luidt het.

De verwachting is dat er in de open gevangenis een groot aantal vrouwelijke gevangenen met jonge kinderen terechtkomt. "Niet alle vrouwelijke gedetineerden zijn gebaat bij het veiligheidsregime zoals in onze traditionele vrouwengevangenissen in Brugge en Hasselt", zegt minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD). "Het is Kafkaiaans om iedereen zomaar in de gevangenis te steken, je moet straffen op maat."

Open gevangenissen voor mannen bestaan al langer. In Vlaanderen bevinden die zich in Hoogstraten en in Ruiselede. (Belga/MI)

"Het gebouw komt weliswaar op het terrein te liggen van het grote gevangeniscomplex dat we in Haren gaan bouwen, maar het zal zich niet achter de hoge, betonnen veiligheidsmuur bevinden", zegt Laurent Sempot, woordvoerder van het Gevangeniswezen, in Het Nieuwsblad op Zondag. De bedoeling van de open vrouwengevangenis is de gedetineerden beter voor te bereiden op hun reïntegratie in de samenleving. "Ze zullen daarom hun straf, of het resterende deel daarvan, in een open regime kunnen doorbrengen, waarbij ze zichzelf moeten organiseren, bijvoorbeeld door samen te koken." De vrouwelijke gevangenen die er terechtkomen, worden uiteraard geselecteerd. "Ze mogen bijvoorbeeld niet als vluchtgevaarlijk worden beschouwd", luidt het. De verwachting is dat er in de open gevangenis een groot aantal vrouwelijke gevangenen met jonge kinderen terechtkomt. "Niet alle vrouwelijke gedetineerden zijn gebaat bij het veiligheidsregime zoals in onze traditionele vrouwengevangenissen in Brugge en Hasselt", zegt minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD). "Het is Kafkaiaans om iedereen zomaar in de gevangenis te steken, je moet straffen op maat." Open gevangenissen voor mannen bestaan al langer. In Vlaanderen bevinden die zich in Hoogstraten en in Ruiselede. (Belga/MI)