Een agentschap van het Pentagon in de Verenigde Staten, dat belast is met de export van Amerikaans militair materiaal, heeft het Amerikaanse Congres op de hoogte gebracht van de mogelijke verkoop van veertig lucht-luchtraketten (raketten die vanaf een vliegtuig of helikopter worden afgeschoten op andere vliegende doelwitten) en gerelateerde uitrusting aan België. Naar schatting gaat het om een bedrag van 68 miljoen dollar (meer dan 50 miljoen euro). De raketten zijn vervaardigd door de defensiegroep Raytheon.

AIM-9X-2 Sidewinder Block II-raketten

Volgens de 'Defense Security Cooperation Agency' vroeg de Belgische regering, in het licht van de procedure 'Foreign Military Sale', de mogelijke aankoop van 40 AIM-9X-2 Sidewinder Block II-raketten en diverse gerelateerde uitrustingen. Het gaat daarbij om onder meer oefenraketten, geleidingseenheden, containers, testuitrusting en reserveonderdelen.

Het Pentagon bracht het Amerikaanse Congres op de hoogte van de mogelijke verkoop, die 'zal bijdragen tot het buitenlands beleid en de nationale veiligheid van de Verenigde Staten, door de veiligheid te helpen van een Navo-bondgenoot die een belangrijke kracht voor politieke stabiliteit en economische vooruitgang in Europa blijft'.

Globale modernisering

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie wil de Belgische luchtmacht de Sidewinder AIM-9X, de nieuwste versie van een grote familie lucht-luchtraketten, gebruiken in het kader van het globale moderniseringsprogramma. (Belga)

Een agentschap van het Pentagon in de Verenigde Staten, dat belast is met de export van Amerikaans militair materiaal, heeft het Amerikaanse Congres op de hoogte gebracht van de mogelijke verkoop van veertig lucht-luchtraketten (raketten die vanaf een vliegtuig of helikopter worden afgeschoten op andere vliegende doelwitten) en gerelateerde uitrusting aan België. Naar schatting gaat het om een bedrag van 68 miljoen dollar (meer dan 50 miljoen euro). De raketten zijn vervaardigd door de defensiegroep Raytheon.Volgens de 'Defense Security Cooperation Agency' vroeg de Belgische regering, in het licht van de procedure 'Foreign Military Sale', de mogelijke aankoop van 40 AIM-9X-2 Sidewinder Block II-raketten en diverse gerelateerde uitrustingen. Het gaat daarbij om onder meer oefenraketten, geleidingseenheden, containers, testuitrusting en reserveonderdelen.Het Pentagon bracht het Amerikaanse Congres op de hoogte van de mogelijke verkoop, die 'zal bijdragen tot het buitenlands beleid en de nationale veiligheid van de Verenigde Staten, door de veiligheid te helpen van een Navo-bondgenoot die een belangrijke kracht voor politieke stabiliteit en economische vooruitgang in Europa blijft'.Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie wil de Belgische luchtmacht de Sidewinder AIM-9X, de nieuwste versie van een grote familie lucht-luchtraketten, gebruiken in het kader van het globale moderniseringsprogramma. (Belga)