Belgische automobilisten verliezen de meeste tijd in de file van alle Europese en Noord-Amerikaanse landen. De files in de steden Antwerpen en Brussel zijn erger dan die in bijvoorbeeld Londen, New York en Parijs. Alleen in Milaan is de verkeerschaos nog groter.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Het Amerikaanse verkeersinformatieplatform Inrix bestudeerde de gps-gegevens van circa 100 miljoen automobilisten. Daaruit blijkt dat de Belgische automobilisten vorig jaar meer tijd verloren in het verkeer dan hun tegenhangers elders in het Westen.

Top vijf
De Belgen verloren in 2011 in totaal 55 uur in de files. Wie tijdens de spitsuren onderweg is, doet gemiddeld 21 procent langer over zijn traject dan buiten de spitsuren.

De ergste steden in België zijn Brussel en Antwerpen. Daar verlies je op jaarbasis gemiddeld respectievelijk 72 en 71 uur. Alleen in de Italiaanse stad Milaan is het fileleed nog groter.

Gent, Charleroi en Luik vervolledigen de top vijf van ergste filesteden in België.

Economie
Inrix stelde nog vast dat het absolute zwaartepunt van de Belgische files zich situeert op vrijdag tussen 16 en 17 uur in Antwerpen. Een automobilist doet op dat moment gemiddeld 40 procent langer over zijn traject dan op een filevrij moment.

De onderzoekers zien ook een verband tussen fileleed en de economie. Zo daalden de files wereldwijd met 15 procent. In Europa werd er vooral minder aanschuiven genoteerd in de landen die het zwaarst getroffen zijn door de crisis, zoals Portugal (-49 pct), Ierland (-25 pct) en Spanje (-15 pct). In België was er een vermindering met 3 procent.

"De opstoppingen zijn een uitstekende economische indicator die toont of mensen naar het werk gaan, of bedrijven producten leveren, en of consumenten geld uitgeven", stelt Inrix. (Belga/TV)

Belgische automobilisten verliezen de meeste tijd in de file van alle Europese en Noord-Amerikaanse landen. De files in de steden Antwerpen en Brussel zijn erger dan die in bijvoorbeeld Londen, New York en Parijs. Alleen in Milaan is de verkeerschaos nog groter. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Het Amerikaanse verkeersinformatieplatform Inrix bestudeerde de gps-gegevens van circa 100 miljoen automobilisten. Daaruit blijkt dat de Belgische automobilisten vorig jaar meer tijd verloren in het verkeer dan hun tegenhangers elders in het Westen.Top vijf De Belgen verloren in 2011 in totaal 55 uur in de files. Wie tijdens de spitsuren onderweg is, doet gemiddeld 21 procent langer over zijn traject dan buiten de spitsuren. De ergste steden in België zijn Brussel en Antwerpen. Daar verlies je op jaarbasis gemiddeld respectievelijk 72 en 71 uur. Alleen in de Italiaanse stad Milaan is het fileleed nog groter. Gent, Charleroi en Luik vervolledigen de top vijf van ergste filesteden in België.Economie Inrix stelde nog vast dat het absolute zwaartepunt van de Belgische files zich situeert op vrijdag tussen 16 en 17 uur in Antwerpen. Een automobilist doet op dat moment gemiddeld 40 procent langer over zijn traject dan op een filevrij moment. De onderzoekers zien ook een verband tussen fileleed en de economie. Zo daalden de files wereldwijd met 15 procent. In Europa werd er vooral minder aanschuiven genoteerd in de landen die het zwaarst getroffen zijn door de crisis, zoals Portugal (-49 pct), Ierland (-25 pct) en Spanje (-15 pct). In België was er een vermindering met 3 procent. "De opstoppingen zijn een uitstekende economische indicator die toont of mensen naar het werk gaan, of bedrijven producten leveren, en of consumenten geld uitgeven", stelt Inrix. (Belga/TV)