België investeert onvoldoende in onderzoek

© Getty Images/iStockphoto

België zal meer dan waarschijnlijk de doelstelling niet halen om de investeringen in onderzoek en ontwikkeling tegen 2020 op te trekken tot 3 procent van het bruto binnenlands product (BBP). Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Namen, waarover L’Echo bericht.

Vanuit Europa wordt aan België opgelegd om tegen 2020 drie procent van het BBP te besteden aan onderzoek en ontwikkeling. Daarbij zou de overheid een procent van de financiering voor haar rekening moeten nemen, het bedrijfsleven 2 procent.

Maar België heeft een achterstand op de doelstelling in te halen, luidt het. De uitgaven zouden tussen 2015 en 2020 elk jaar met 7,61 procent moeten stijgen om de norm nog te halen. Dat is meer dan de gemiddelde toename in de periode 2010-2015.

De studie stelt ook vast dat vooral het bedrijfsleven de voorbije jaren bijdroeg aan de uitgaven. De economen van de universiteit van Namen roepen de overheden dan ook op om hun verantwoordelijkheid op te nemen.

Volgens de studie investeert Vlaanderen 2,67 procent van zijn bbp in onderzoek en ontwikkeling, Wallonië 2,47 procent en Brussel 1,81 procent.

Partner Content