België heeft nog geen standpunt over het verlengen van de toelating voor glyfosaat

19/10/17 om 21:09 - Bijgewerkt om 21:08

Bron: Belga

België heeft nog geen standpunt over het voorstel van de Europese Commissie om de toelating voor glyfosaat met tien jaar te verlengen. Federaal minister voor Landbouw Denis Ducarme (MR) heeft extra informatie gevraagd aan de Europese Commissie.

België heeft nog geen standpunt over het verlengen van de toelating voor glyfosaat

© REUTERS

Volgende week woensdag zouden de lidstaten de knoop moeten doorhakken.

Glyfosaat is een stof die voorkomt in bepaalde onkruidverdelgers, waarvan Roundup zowat de bekendste is.

De stof is omstreden nadat een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie de stof aan kanker had gelinkt. Omdat studies van Europese agentschappen geen bewijs voor die link vonden, wil de Europese Commissie de toelating voor glyfosaat toch tien jaar verlengen. De onderbouw van die studies ligt echter onder vuur door gelekte documenten van Roundup-fabrikant Monsanto.

Het Europees Parlement pleit voor een totaalverbod vanaf december 2020. 'Het gaat om een belangrijk dossier, zowel voor de uitdagingen die eruit voortvloeien op het vlak van volksgezondheid, als wat betreft de sterke afhankelijkheid van de landbouwsector. Daarom wacht ik op een reeks antwoorden van de Europese Commissie vooraleer een vastberaden standpunt in te nemen. Ik wil dit dossier immers zo volledig mogelijk behandelen met het oog op de beslissingen die genomen moeten worden op Europees niveau. Het zou fout zijn van de oppositie om vooruit te lopen op het Belgische standpunt', zegt minister Ducarme.

Onze partners