België begon vorige week vrijdag met de evacuatie van Belgen en andere rechthebbenden uit Afghanistan, dat midden augustus opnieuw in handen is gevallen van de radicaalislamitische taliban. Dat gebeurde met C-130-transportvliegtuigen van Defensie die in totaal 23 vluchten uitvoerden tussen de Pakistaanse hoofdstad Islamabad en de internationale luchthaven van Kaboel. Sindsdien zijn er in totaal negen vluchten vanuit Islamabad aangekomen op de militaire luchthaven van Melsbroek. 1.216 mensen kwamen op die manier naar België, onder wie dus bijna 500 kinderen.

In totaal bevonden zich 503 Belgen met familieleden aan boord van de negen vliegtuigen. Bijna 300 geëvacueerden waren mensen met een Belgische verblijfskaart en hun familie. Daarnaast waren er ook 187 passagiers die bestemd waren voor andere EU-landen. Omgekeerd kwamen nog eens 106 mensen die bestemd waren voor België via andere Europese landen naar ons land. Het totale aantal voor België bestemde geëvacueerden komt zo op 1.135, al zullen er de volgende dagen nog mensen via andere Europese landen in ons land aankomen.

Naast de Belgen en hun familieleden evacueerde België ook Afghanen die vanwege hun specifieke profiel een verhoogd risico lopen op vervolging door de taliban. Het gaat dan om 111 mensen die werkten voor het Belgische leger in Afghanistan of voor Buitenlandse Zaken, 185 anderen werkten voor vrouwen- en mensenrechtenorganisaties.

Tot slot werden ook zes mensen geëvacueerd met een vluchtelingenstatus in ons land. Zij riskeren die status te verliezen omdat ze in hun land van herkomst zijn geweest.

'Nog beperkte evacuaties'

Een 'beperkt aantal Belgen' is, naar persagentschap Belga uit goede bron vernam, nog uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel geëvacueerd nadat de Belgische evacuatiemissie er woensdagavond werd stopgezet.

Een aantal mensen op de evacuatielijst is niet op tijd op de luchthaven van Kaboel geraakt om nog door de Belgische C-130's geëvacueerd te kunnen worden. Toch kon een 'beperkt aantal Belgen' het land nog ontvluchten met behulp van partnerlanden, zegt een welingelichte bron. De Morgen had het eerder al over een vijftiental Belgen, van wie een zestal gisteren op een Nederlandse vlucht kon stapen en een tiental anderen met een Frans vliegtuig naar de Verenigde Arabische Emiraten zijn gevlogen, maar die info kon de bron in kwestie niet bevestigen.

België begon vorige week vrijdag met de evacuatie van Belgen en andere rechthebbenden uit Afghanistan, dat midden augustus opnieuw in handen is gevallen van de radicaalislamitische taliban. Dat gebeurde met C-130-transportvliegtuigen van Defensie die in totaal 23 vluchten uitvoerden tussen de Pakistaanse hoofdstad Islamabad en de internationale luchthaven van Kaboel. Sindsdien zijn er in totaal negen vluchten vanuit Islamabad aangekomen op de militaire luchthaven van Melsbroek. 1.216 mensen kwamen op die manier naar België, onder wie dus bijna 500 kinderen. In totaal bevonden zich 503 Belgen met familieleden aan boord van de negen vliegtuigen. Bijna 300 geëvacueerden waren mensen met een Belgische verblijfskaart en hun familie. Daarnaast waren er ook 187 passagiers die bestemd waren voor andere EU-landen. Omgekeerd kwamen nog eens 106 mensen die bestemd waren voor België via andere Europese landen naar ons land. Het totale aantal voor België bestemde geëvacueerden komt zo op 1.135, al zullen er de volgende dagen nog mensen via andere Europese landen in ons land aankomen. Naast de Belgen en hun familieleden evacueerde België ook Afghanen die vanwege hun specifieke profiel een verhoogd risico lopen op vervolging door de taliban. Het gaat dan om 111 mensen die werkten voor het Belgische leger in Afghanistan of voor Buitenlandse Zaken, 185 anderen werkten voor vrouwen- en mensenrechtenorganisaties. Tot slot werden ook zes mensen geëvacueerd met een vluchtelingenstatus in ons land. Zij riskeren die status te verliezen omdat ze in hun land van herkomst zijn geweest. Een 'beperkt aantal Belgen' is, naar persagentschap Belga uit goede bron vernam, nog uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel geëvacueerd nadat de Belgische evacuatiemissie er woensdagavond werd stopgezet.Een aantal mensen op de evacuatielijst is niet op tijd op de luchthaven van Kaboel geraakt om nog door de Belgische C-130's geëvacueerd te kunnen worden. Toch kon een 'beperkt aantal Belgen' het land nog ontvluchten met behulp van partnerlanden, zegt een welingelichte bron. De Morgen had het eerder al over een vijftiental Belgen, van wie een zestal gisteren op een Nederlandse vlucht kon stapen en een tiental anderen met een Frans vliegtuig naar de Verenigde Arabische Emiraten zijn gevlogen, maar die info kon de bron in kwestie niet bevestigen.