De werkgelegenheidsgraad van inwoners die buiten de Europese Unie geboren zijn, bedroeg vorig jaar 45,8 procent, schrijft De Standaard. Dat is het laagste cijfer in de EU. In België is bovendien het verschil met de werkgelegenheidsgraad van de autochtone bevolking erg groot: bijna 20 procentpunt. Ook hier bungelt België aan de staart van het peloton.

Vooral de vrouwelijke immigranten zijn maar heel beperkt actief op de Belgische arbeidsmarkt. Van hen werkt maar 37 procent.

Voorkeur voor autochtonen

Discriminatie op de arbeidsmarkt speelt een rol. Uit onderzoek blijkt dat werkgevers meer dan in andere Europese landen de voorkeur geven aan autochtone werknemers.

Ook zijn immigranten systematisch ondervertegenwoordigd bij de overheid en in het onderwijs, wat te wijten is aan juridische obstakels en bijzondere scholingsvereisten.

Tijdelijke contracten

Voorts zijn immigranten vaker laaggeschoold, vaker actief in kwetsbare sectoren als de horeca, en hebben ze vaker een tijdelijke arbeidsovereenkomst. (Belga/TV)

De werkgelegenheidsgraad van inwoners die buiten de Europese Unie geboren zijn, bedroeg vorig jaar 45,8 procent, schrijft De Standaard. Dat is het laagste cijfer in de EU. In België is bovendien het verschil met de werkgelegenheidsgraad van de autochtone bevolking erg groot: bijna 20 procentpunt. Ook hier bungelt België aan de staart van het peloton. Vooral de vrouwelijke immigranten zijn maar heel beperkt actief op de Belgische arbeidsmarkt. Van hen werkt maar 37 procent.Voorkeur voor autochtonen Discriminatie op de arbeidsmarkt speelt een rol. Uit onderzoek blijkt dat werkgevers meer dan in andere Europese landen de voorkeur geven aan autochtone werknemers. Ook zijn immigranten systematisch ondervertegenwoordigd bij de overheid en in het onderwijs, wat te wijten is aan juridische obstakels en bijzondere scholingsvereisten.Tijdelijke contracten Voorts zijn immigranten vaker laaggeschoold, vaker actief in kwetsbare sectoren als de horeca, en hebben ze vaker een tijdelijke arbeidsovereenkomst. (Belga/TV)