België krijgt er 3,09 hectare grondgebied bij en Nederland 16,37 hectare.

De huidige grens bij Wezet (België), Eijsden-Margraten (Nederland) en Maastricht (Nederland) werd in 1843 vastgelegd en volgt de loop van de Maas.

In 1961 werd echter beslist om de bochtige rivier recht te trekken voor de scheepvaart. Daardoor ontstonden schiereilanden in de Maas, ten zuiden van Maastricht. De gouverneurs van Nederlands Limburg en van Luik hebben donderdag een memorandum ondertekend om de situatie recht te trekken.

Naaktloperij

Nederland krijgt één (Belgisch) eiland, en in ruil draagt Nederland twee (Nederlandse) schiereilanden over aan België.

België hoopt op die manier de overlast op het nu nog Belgische schiereiland aan te pakken. Omdat de Belgische politie het schiereiland nu alleen per boot kan bereiken, is er heel wat overlast door drugs, afval en naaktloperij.

Een Koninklijke grenscommissie zal nu een voorstel doen voor een nieuwe grensverdrag, dat door de ministers van Buitenlandse Zaken moet worden ondertekend.

Daarna moeten de beide parlementen het verdrag goedkeuren. Eerst zijn echter afspraken nodig op het vlak van natuurbescherming, ruimtelijke ordening en waterbeheer. (Belga/TE)

België krijgt er 3,09 hectare grondgebied bij en Nederland 16,37 hectare. De huidige grens bij Wezet (België), Eijsden-Margraten (Nederland) en Maastricht (Nederland) werd in 1843 vastgelegd en volgt de loop van de Maas. In 1961 werd echter beslist om de bochtige rivier recht te trekken voor de scheepvaart. Daardoor ontstonden schiereilanden in de Maas, ten zuiden van Maastricht. De gouverneurs van Nederlands Limburg en van Luik hebben donderdag een memorandum ondertekend om de situatie recht te trekken. Nederland krijgt één (Belgisch) eiland, en in ruil draagt Nederland twee (Nederlandse) schiereilanden over aan België. België hoopt op die manier de overlast op het nu nog Belgische schiereiland aan te pakken. Omdat de Belgische politie het schiereiland nu alleen per boot kan bereiken, is er heel wat overlast door drugs, afval en naaktloperij. Een Koninklijke grenscommissie zal nu een voorstel doen voor een nieuwe grensverdrag, dat door de ministers van Buitenlandse Zaken moet worden ondertekend. Daarna moeten de beide parlementen het verdrag goedkeuren. Eerst zijn echter afspraken nodig op het vlak van natuurbescherming, ruimtelijke ordening en waterbeheer. (Belga/TE)