Het gaat om de bewaking tegen burgervliegtuigen waar een terroristische dreiging van uitgaat. De bewaking tegen militaire toestellen wordt momenteel al geregeld via het Navo-verdrag.

Beurtrol

Bedoeling is dat beide landen via een beurtrol en in gelijke mate jachtvliegtuigen leveren voor de bewaking van de Benelux. Luxemburg beschikt niet over dergelijke toestellen, maar de Luxemburgse ambassadeur in Nederland, Pierre-Louis Lorenz, ondertekende eveneens de tekst.

Ratificeren

Het verdrag moet nu nog worden geratificeerd door de regering, waarna het nog langs het parlement moet passeren en de publicatie in het Staatsblad volgt. Dat proces kan al snel een jaar in beslag nemen. Parallel wordt de operationele uitvoering besproken.

Het gaat om de bewaking tegen burgervliegtuigen waar een terroristische dreiging van uitgaat. De bewaking tegen militaire toestellen wordt momenteel al geregeld via het Navo-verdrag.Bedoeling is dat beide landen via een beurtrol en in gelijke mate jachtvliegtuigen leveren voor de bewaking van de Benelux. Luxemburg beschikt niet over dergelijke toestellen, maar de Luxemburgse ambassadeur in Nederland, Pierre-Louis Lorenz, ondertekende eveneens de tekst. Het verdrag moet nu nog worden geratificeerd door de regering, waarna het nog langs het parlement moet passeren en de publicatie in het Staatsblad volgt. Dat proces kan al snel een jaar in beslag nemen. Parallel wordt de operationele uitvoering besproken.