België blijft absolute wereldtop in inzameling van gebruikte batterijen

© getty

De Belg heeft in 2018 opnieuw een recordaantal batterijen ingezameld. Bebat, de vzw die inzet op de inzameling en recyclage van gebruikte batterijen, zamelde 3.208 ton batterijen in. Dat is 141 ton, of 5 procent, meer dan het jaar ervoor.

Ons land behoort daarmee tot de absolute wereldtop in het inzamelen van gebruikte batterijen, meldt Bebat vrijdag.

Het inzamelpercentage steeg in 2018 tot 61,6 procent, ten opzichte van 60,6 procent in 2017. Deze stijging is volgens Peter Coonen, gedelegeerd bestuurder van Bebat, onder meer te danken aan het dichte inzamelnetwerk van Bebat. ‘We overtreffen ruimschoots de inzameldoelstellingen van 45 procent in Vlaanderen en 50 procent in Wallonië. Zonder de dagelijkse inspanningen van alle Belgen was dit niet mogelijk geweest’, aldus Coonen.

In totaal heeft Bebat nu meer dan 25.000 inzamelpunten. De vzw zet naast het verhogen van de inzameling ook in op het aansluiten van nieuwe bedrijven die batterijen op de markt brengen. ‘Het is belangrijk dat alle bedrijven die batterijen op de Belgische markt brengen, bijdragen tot de financiering van het Bebat-systeem’, benadrukt Coonen.

In 2018 sloten 549 nieuwe bedrijven zich aan bij Bebat, waarvan 96 buitenlandse webshops. Eind 2018 waren in het totaal 2.765 bedrijven aangesloten.

De vzw heeft sinds dit jaar ook heel wat nieuwe inzamelpunten voor batterijen van elektrische fietsen, drones en elektronische sigaretten.

Coonen is tevreden met de resultaten. ‘Maar we willen de inzameling nog gemakkelijker en efficiënter maken om nog meer batterijen te kunnen inzamelen. Liefst 95 procent van de Belgen kent ons inzamelsysteem al. Toch willen we nog verder gaan, om het inzamelpercentage van gebruikte batterijen nóg te verhogen. Zo lanceerden we in 2018 een blog om juiste en relevante informatie over batterijen te kunnen verstrekken aan specifieke doelgroepen.’

Voorts brengt de vzw dit jaar de Bebat collect app op de markt. Met de app, bestemd voor de beheerders van inzamelpunten, kan er in enkele seconden een ophaling van batterijen geregeld worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content