Uit een onderzoek van het Europese bureau voor Statistiek (Eurostat) blijkt dat België een van de hoogste minimumlonen heeft in Europa, na Ierland en Luxemburg. Dat bericht De Morgen.

Met 1.387,49 euro bruto heeft België het derde hoogste minimumloon van Europa. Alleen Ierland (1.462 euro) en Luxemburg (1.642 euro) doen het nog beter.

Tussen 2000 en 2009 steeg het minimumloon in België met 291 euro. Die stijging is weinig spectaculair in vergelijking met de Oost-Europese landen. Zeven Europese landen, zoals Italië, Duitsland en Zweden, hebben geen algemeen minimumloon. In Zweden wordt het minimumloon geregeld per sector. Volgens critici zorgt dat voor een vertekening van de rangschikking van Eurostat: de Scandinavische minimumlonen per sector zouden gemiddeld gezien hoger liggen dan de hoogste Europese.

Wanneer koopkracht in rekening wordt gebracht bij het bekijken van het minimumloon, dan blijft België derde. Ierland zakt drie plaatsen, wat wil zeggen dat de koopkracht er lager ligt en het minimumloon er dus feitelijk minder waard is. Ook hier is Luxemburg autoritair leider.

Uit een onderzoek van het Europese bureau voor Statistiek (Eurostat) blijkt dat België een van de hoogste minimumlonen heeft in Europa, na Ierland en Luxemburg. Dat bericht De Morgen.Met 1.387,49 euro bruto heeft België het derde hoogste minimumloon van Europa. Alleen Ierland (1.462 euro) en Luxemburg (1.642 euro) doen het nog beter.Tussen 2000 en 2009 steeg het minimumloon in België met 291 euro. Die stijging is weinig spectaculair in vergelijking met de Oost-Europese landen. Zeven Europese landen, zoals Italië, Duitsland en Zweden, hebben geen algemeen minimumloon. In Zweden wordt het minimumloon geregeld per sector. Volgens critici zorgt dat voor een vertekening van de rangschikking van Eurostat: de Scandinavische minimumlonen per sector zouden gemiddeld gezien hoger liggen dan de hoogste Europese.Wanneer koopkracht in rekening wordt gebracht bij het bekijken van het minimumloon, dan blijft België derde. Ierland zakt drie plaatsen, wat wil zeggen dat de koopkracht er lager ligt en het minimumloon er dus feitelijk minder waard is. Ook hier is Luxemburg autoritair leider.