Belgen wedden drie keer meer dan in 2011

Vooral online gokken is toegenomen © AFP

Met 787 miljoen euro per jaar verwedden de Belgen al drie keer meer geld dan in 2011. Dat staat in het nieuwe jaarverslag van de Kansspelcommissie. Vooral online wedden nam spectaculair toe.

Dat schrijft De Tijd.

De organisatoren van weddenschappen draaiden in België in 2014 al ruim 787 miljoen euro jaaromzet. Dat is 20 procent meer dan het jaar voordien, en een verdrievoudiging tegenover 2011. De gewone wedkantoren zijn goed voor 426 miljoen euro, tegenover 250 miljoen euro in 2011. Maar vooral het wedden online schiet door het dak, met al 360 miljoen euro omzet, tegenover amper 17 miljoen euro in 2012.

‘Minder onschuldig’

Peter Naessens van de Kansspelcommissie ziet meerdere oorzaken. “De mensen hebben een (vals) gevoel van controle over het spel. Ze hebben het gevoel dat ze een sportmatch kunnen ‘aanvoelen’ of ‘voorspellen’. Het is aanlokkelijk als je dan met een kleine inzet al een mooi bedrag kan winnen”, zegt hij. “Mensen denken ook dat weddenschappen onschuldig zijn omdat ook de Nationale Loterij ze organiseert en ze de Loterij niet associëren met agressieve kansspelen. Het is effectief niet gevaarlijk als je pakweg een maand voor een evenement inzet op de uitkomst. Maar als je per evenement honderden wedmogelijkheden krijgt en de tijd tussen het inzetten en het resultaat steeds korter wordt, zeker bij live weddenschappen, is dat al minder onschuldig.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content