Twee van de zes Belgische ontmijners die afgelopen vrijdag in het noorden van Afghanistan in een hinderlaag vielen toen
ze een Duits bataljon vergezelden, hebben toch aan het vuurgevecht met de taliban deelgenomen.

Het ministerie van Defensie heeft daarmee dinsdag eerdere berichten rechtgezet.

Bij urenlange gevechten ten westen van Kunduz kwamen op 2 april drie Duitse soldaten van de internationale ISAF-vredesmacht om het leven. Er vielen ook vijf gewonden.

Het Duits bataljon werd vergezeld door zes Belgische ontmijners in een militair pantservoertuig. Door de gevechten zaten ze urenlang geblokkeerd in het voertuig.

Bekentenisopinternet

Dinsdag gaf Defensie echter toe dat twee van hen niet tot bij hun voertuig zijn geraakt en zich bij hun Duitse collega's hebben aangesloten.

Eerder had Defensie beweerd dat het Belgisch team niet rechtstreeks betrokken was bij het gevecht tussen de Duitse eenheid en de Afghaanse opstandelingen.

De nieuwe verklaring van Defensie kwam er nadat één van de Belgische ontmijners op het internet had verklaard dat hij wel degelijk samen met de Duitsers aan de gevechten had deelgenomen.

'We schoten op de eerste lijn mee met onze Duitse collega's. Wij zijn zelfs tot de laatsten gebleven zodat de rest zich kon terugtrekken', aldus de man.

Twee van de zes Belgische ontmijners die afgelopen vrijdag in het noorden van Afghanistan in een hinderlaag vielen toen ze een Duits bataljon vergezelden, hebben toch aan het vuurgevecht met de taliban deelgenomen. Het ministerie van Defensie heeft daarmee dinsdag eerdere berichten rechtgezet.Bij urenlange gevechten ten westen van Kunduz kwamen op 2 april drie Duitse soldaten van de internationale ISAF-vredesmacht om het leven. Er vielen ook vijf gewonden.Het Duits bataljon werd vergezeld door zes Belgische ontmijners in een militair pantservoertuig. Door de gevechten zaten ze urenlang geblokkeerd in het voertuig.BekentenisopinternetDinsdag gaf Defensie echter toe dat twee van hen niet tot bij hun voertuig zijn geraakt en zich bij hun Duitse collega's hebben aangesloten.Eerder had Defensie beweerd dat het Belgisch team niet rechtstreeks betrokken was bij het gevecht tussen de Duitse eenheid en de Afghaanse opstandelingen.De nieuwe verklaring van Defensie kwam er nadat één van de Belgische ontmijners op het internet had verklaard dat hij wel degelijk samen met de Duitsers aan de gevechten had deelgenomen.'We schoten op de eerste lijn mee met onze Duitse collega's. Wij zijn zelfs tot de laatsten gebleven zodat de rest zich kon terugtrekken', aldus de man.