Belgen dubbel zo vaak naar rechter als Europees gemiddelde

Belgen stappen meer dan twee keer zoveel naar het gerecht als andere Europeanen, maar we hebben maar half zoveel rechters. En dat zorgt voor problemen.

Belgen stappen dubbel zo vaak naar de rechter als het Europese gemiddelde. Maar met slechts 14,8 beroepsrechters per honderdduizend inwoners tellen we de helft minder beroepsrechters dan het Europese gemiddelde. Dat schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpenop basis van een rapport van de Raad van Europa.

Minder rechters

In 2010 kregen onze burgerlijke rechtbanken en die van koophandel 6.338 nieuwe gevallen binnen per 100.000 inwoners. Het Europese gemiddelde lag op 2.735 of minder dan de helft.

Dit betekent meer zaken voor minder rechters. Het is trouwens ook zo dat we in België minder lekenrechters (zoals jury’s) hebben: 24,5 per 100.000 inwoners of vijf keer minder dan het Europese gemiddelde.

Meer advocaten

We hebben ook meer advocaten dan gemiddeld (152 per 100.000 inwoners tegenover gemiddeld 127 in Europa) en bijna twee keer zoveel notarissen (11,4 tegen 7,3 in Europa). (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content