Het vertrouwen in geestelijken en in politici is nog nooit zo sterk afgenomen als in 2011. Dat blijkt uit de vertrouwensindex van de beroepen van marktonderzoeker GfK, waarvoor in maart een duizendtal Belgen telefonisch bevraagd werd.

Nog 28 procent heeft vertrouwen in de clerus, en 13 procent in politici. Die laatste beroepsgroep staat daarmee op de laatste plaats van alle beroepscategorieën in België. In Vlaanderen alleen staat het vertrouwen in de politici op het laagste peil sinds 2003. In alle andere beroepscategorieën is het vertrouwen gestegen tegenover 2010. De top drie van beroepen waar de Belg het meeste vertrouwen in heeft, bestaat uit de brandweer (97 procent), artsen (92 procent) en leraars (86 procent).

Gemiddeld bedraagt het vertrouwen in België 55,8 procent, 2,5 procent meer dan in 2010. Dat blijft wel lager dan het Europese gemiddelde, dat op 58,3 procent ligt in 2011. Zweden is het meest optimistische land van Europa, Bulgarije het meest pessimistische.

De Vlamingen, ten slotte, hebben in ons land meer vertrouwen dan de Franstaligen. Het algemeen gemiddelde ligt in Vlaanderen op 56,5 procent, in Wallonië is dat 53,3 procent. (Belga)

Het vertrouwen in geestelijken en in politici is nog nooit zo sterk afgenomen als in 2011. Dat blijkt uit de vertrouwensindex van de beroepen van marktonderzoeker GfK, waarvoor in maart een duizendtal Belgen telefonisch bevraagd werd. Nog 28 procent heeft vertrouwen in de clerus, en 13 procent in politici. Die laatste beroepsgroep staat daarmee op de laatste plaats van alle beroepscategorieën in België. In Vlaanderen alleen staat het vertrouwen in de politici op het laagste peil sinds 2003. In alle andere beroepscategorieën is het vertrouwen gestegen tegenover 2010. De top drie van beroepen waar de Belg het meeste vertrouwen in heeft, bestaat uit de brandweer (97 procent), artsen (92 procent) en leraars (86 procent). Gemiddeld bedraagt het vertrouwen in België 55,8 procent, 2,5 procent meer dan in 2010. Dat blijft wel lager dan het Europese gemiddelde, dat op 58,3 procent ligt in 2011. Zweden is het meest optimistische land van Europa, Bulgarije het meest pessimistische. De Vlamingen, ten slotte, hebben in ons land meer vertrouwen dan de Franstaligen. Het algemeen gemiddelde ligt in Vlaanderen op 56,5 procent, in Wallonië is dat 53,3 procent. (Belga)