Er waren maandag om 17 uur via de website van het BIVV al 10.290 flitslocaties doorgegeven voor de campagne "Ik flits mee". Dat zegt de federale politie. De campagne startte maandagochtend. "Een groot succes", is dan ook het commentaar van de federale politie.

Voor de campagne "Ik flits mee" gaan de federale en lokale politie in de maand april tegelijk 24 uur lang een flitsmarathon houden. Bijzonder is dat burgers via de website van het BIVV locaties kunnen doorgeven waar volgens hen geflitst moeten worden. En dat gebeurde maandag dus al meer dan 10.000 keer.

'Controles worden gedragen door de bevolking'

"Dat bevestigt dat de controles gedragen worden door de bevolking", zegt Peter De Waele van de federale politie. De uiteindelijke lijst van locaties wordt doorgegeven aan de 110 betrokken politiezones. De politiechef beslist dan op welke plekken precies de snelheid gecontroleerd zal worden. "De lijst kan natuurlijk ook buiten de marathonperiode gebruikt worden", zegt De Waele. "Het geeft de politie een globaal overzicht van wat er binnen de gemeenten leeft. De zones kunnen de informatie gebruiken voor komende controles".

Klikmaatschappij

Critici van het initiatief zeggen dat het stimuleren van burgers om te laten flitsen of beboeten neigt naar een klikmaatschappij. Zij menen dat veiligheid in het verkeer een taak van de politie is.

Wie dat wil, kan nog tot 10 april een flitslocatie doorgeven op de website www.ikflitsmee.be. In de aanvraag moet vermeld zijn waarom daar geflitst moet worden, bijvoorbeeld omdat zich in de omgeving een school of speelplein bevindt. Het is de eerste keer dat de politiediensten op die schaal de bevolking betrekken bij een controleactie.

Er waren maandag om 17 uur via de website van het BIVV al 10.290 flitslocaties doorgegeven voor de campagne "Ik flits mee". Dat zegt de federale politie. De campagne startte maandagochtend. "Een groot succes", is dan ook het commentaar van de federale politie.Voor de campagne "Ik flits mee" gaan de federale en lokale politie in de maand april tegelijk 24 uur lang een flitsmarathon houden. Bijzonder is dat burgers via de website van het BIVV locaties kunnen doorgeven waar volgens hen geflitst moeten worden. En dat gebeurde maandag dus al meer dan 10.000 keer. "Dat bevestigt dat de controles gedragen worden door de bevolking", zegt Peter De Waele van de federale politie. De uiteindelijke lijst van locaties wordt doorgegeven aan de 110 betrokken politiezones. De politiechef beslist dan op welke plekken precies de snelheid gecontroleerd zal worden. "De lijst kan natuurlijk ook buiten de marathonperiode gebruikt worden", zegt De Waele. "Het geeft de politie een globaal overzicht van wat er binnen de gemeenten leeft. De zones kunnen de informatie gebruiken voor komende controles". Critici van het initiatief zeggen dat het stimuleren van burgers om te laten flitsen of beboeten neigt naar een klikmaatschappij. Zij menen dat veiligheid in het verkeer een taak van de politie is.Wie dat wil, kan nog tot 10 april een flitslocatie doorgeven op de website www.ikflitsmee.be. In de aanvraag moet vermeld zijn waarom daar geflitst moet worden, bijvoorbeeld omdat zich in de omgeving een school of speelplein bevindt. Het is de eerste keer dat de politiediensten op die schaal de bevolking betrekken bij een controleactie.