De Belgische gezinnen hebben in vijf jaar nooit zo weinig gespaard als tijdens het eerste kwartaal van dit jaar.

Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR), waarover De Standaard en De Tijd zaterdag berichten. De Belgen spaarden gemiddeld bijna één euro op zeven (14,8 procent) van hun beschikbaar inkomen, tegenover bijna één op zes (17,3 procent) tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar.

Daling spaarquote

De 'spaarquote', zoals economen het gedeelte noemen van het beschikbare gezinsinkomen dat niet meteen geconsumeerd of geïnvesteerd wordt, daalde volgens het instituut zo fors omdat de consumptie tijdens

de eerste drie maanden van het jaar met 1,8 procent toenam, terwijl het beschikbaar inkomen met 1,2 procent daalde. De sterke stijging van de energieprijzen krikte de uitgaven op. Aan de andere kant daalde het inkomen vooral door de flinke stijging van de directe belastingen.

Investeringen in nieuwbouw en renovatie

In 1995 piekte de spaarquote nog boven 21 procent, waarmee België de absolute spaarkampioen in Europa was. Maar in de jaren nadien deed de aanhoudende rentedaling de quote systematisch dalen. Midden 2008, net voor de crisis uitbrak, was ze gezakt tot 16,2 procent. Uit de cijfers van het INR blijkt ook dat er voor het eerst sinds de crisis een toename is van de investeringen van gezinnen in nieuwbouw en renovatie. De uitgaven stegen van 9,7 tot 9,9 procent van het inkomen. (Belga/INM)

De Belgische gezinnen hebben in vijf jaar nooit zo weinig gespaard als tijdens het eerste kwartaal van dit jaar. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR), waarover De Standaard en De Tijd zaterdag berichten. De Belgen spaarden gemiddeld bijna één euro op zeven (14,8 procent) van hun beschikbaar inkomen, tegenover bijna één op zes (17,3 procent) tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar. Daling spaarquote De 'spaarquote', zoals economen het gedeelte noemen van het beschikbare gezinsinkomen dat niet meteen geconsumeerd of geïnvesteerd wordt, daalde volgens het instituut zo fors omdat de consumptie tijdens de eerste drie maanden van het jaar met 1,8 procent toenam, terwijl het beschikbaar inkomen met 1,2 procent daalde. De sterke stijging van de energieprijzen krikte de uitgaven op. Aan de andere kant daalde het inkomen vooral door de flinke stijging van de directe belastingen. Investeringen in nieuwbouw en renovatie In 1995 piekte de spaarquote nog boven 21 procent, waarmee België de absolute spaarkampioen in Europa was. Maar in de jaren nadien deed de aanhoudende rentedaling de quote systematisch dalen. Midden 2008, net voor de crisis uitbrak, was ze gezakt tot 16,2 procent. Uit de cijfers van het INR blijkt ook dat er voor het eerst sinds de crisis een toename is van de investeringen van gezinnen in nieuwbouw en renovatie. De uitgaven stegen van 9,7 tot 9,9 procent van het inkomen. (Belga/INM)