Minister van Financiën Johan Van Overtveldt spreekt tegen dat de belastingen de voorbije jaren zijn gestegen, zoals oppositiepartij sp.a beweert. Volgens Van Overtveldt geven cijfers van verschillende officiële instanties aan dat de belastingdruk is gedaald.

"Om de belastingdruk te meten, gebruiken we objectieve cijfers, en niet die van een studiedienst van een oppositiepartij", zegt de N-VA-minister. "Zo waren er begin april de cijfers van de OESO, die aantoonden dat in België en Oostenrijk de belastingdruk vorig jaar het hardst daalde van alle landen. Cijfers van de Europese Commissie en de Nationale Bank geven hetzelfde aan."

We voeren de belastinghervorming verder door. Daardoor zullen werkende mensen zowel in 2018 als in 2019 opnieuw een forse verhoging van het nettoloon zien op hun loonbriefje.

Johan Van Overtveldt, N-VA

Van Overtveldt zegt dat de regering de belastingen heeft verlaagd, nadat die onder de regering-Di Rupo tot een "historisch hoog niveau" waren gestegen. Ze zullen de komende jaren ook verder dalen, aldus de minister. "Onder de vorige regering steeg de algemene belastingdruk tot een historisch hoog niveau. Het herstelbeleid van de regering-Michel heeft ondernemingen en burgers zuurstof gegeven, door de concurrentiehandicap af te bouwen en de belastingen te verlagen. Met als resultaat meer koopkracht en tienduizenden nieuwe banen. En op die weg zal de regering verder gaan", aldus Van Overtveldt. "We voeren de belastinghervorming verder door. Daardoor zullen werkende mensen zowel in 2018 als in 2019 opnieuw een forse verhoging van het nettoloon zien op hun loonbriefje. Die tax shift verhoogt bovendien de rechtvaardigheid, doordat de laagste inkomens het meeste voordeel genieten en doordat de vermogens meer dan ooit bijdragen aan de financiering van die verschuiving. Dat is sociaal rechtvaardig beleid."

In de krant De Zondag zei sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven dat de federale regering het beeld creëert dat mensen dankzij de taxshift netto meer overhouden. "Wij hebben de berekening gemaakt. Wat blijkt na drie jaar regeren? Dat de belastingen voor de hardwerkende Vlaming met 7,9 procent gestegen zijn."

Deze regering verdoezelt gewoon dat de belastingen gestegen zijn

Peter Vanvelthoven, sp.a

De studiedienst van de SP.A baseert zich voor haar cijfers op gegevens van het onafhankelijke monitoringcomité. "In 2014 waren de belastingen ten laste van de gewone man, inkomen plus consumptie, 79 miljard euro. Dat bedrag stijgt in 2017 tot 85 miljard euro. Dat is een toename van 7,9 procent. Deze regering verdoezelt dus gewoon dat de belastingen gestegen zijn", aldus Vanvelthoven.

"Sp.a maakt hier een simpele optelsom waarin groei, de effecten van meer mensen aan het werk, inflatie en fiscale maatregelen op een hoopje worden gegooid", zegt N-VA-Kamerlid Rob Van de Velde. 'Als er in 2017 bijvoorbeeld 50.000 meer mensen aan het werk kunnen, is het nogal logisch dat we samen meer belastingcenten afdragen. En dat die mensen meer kunnen uitgeven doet ook de btw-inkomsten stijgen."

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt spreekt tegen dat de belastingen de voorbije jaren zijn gestegen, zoals oppositiepartij sp.a beweert. Volgens Van Overtveldt geven cijfers van verschillende officiële instanties aan dat de belastingdruk is gedaald."Om de belastingdruk te meten, gebruiken we objectieve cijfers, en niet die van een studiedienst van een oppositiepartij", zegt de N-VA-minister. "Zo waren er begin april de cijfers van de OESO, die aantoonden dat in België en Oostenrijk de belastingdruk vorig jaar het hardst daalde van alle landen. Cijfers van de Europese Commissie en de Nationale Bank geven hetzelfde aan." Van Overtveldt zegt dat de regering de belastingen heeft verlaagd, nadat die onder de regering-Di Rupo tot een "historisch hoog niveau" waren gestegen. Ze zullen de komende jaren ook verder dalen, aldus de minister. "Onder de vorige regering steeg de algemene belastingdruk tot een historisch hoog niveau. Het herstelbeleid van de regering-Michel heeft ondernemingen en burgers zuurstof gegeven, door de concurrentiehandicap af te bouwen en de belastingen te verlagen. Met als resultaat meer koopkracht en tienduizenden nieuwe banen. En op die weg zal de regering verder gaan", aldus Van Overtveldt. "We voeren de belastinghervorming verder door. Daardoor zullen werkende mensen zowel in 2018 als in 2019 opnieuw een forse verhoging van het nettoloon zien op hun loonbriefje. Die tax shift verhoogt bovendien de rechtvaardigheid, doordat de laagste inkomens het meeste voordeel genieten en doordat de vermogens meer dan ooit bijdragen aan de financiering van die verschuiving. Dat is sociaal rechtvaardig beleid."In de krant De Zondag zei sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven dat de federale regering het beeld creëert dat mensen dankzij de taxshift netto meer overhouden. "Wij hebben de berekening gemaakt. Wat blijkt na drie jaar regeren? Dat de belastingen voor de hardwerkende Vlaming met 7,9 procent gestegen zijn." De studiedienst van de SP.A baseert zich voor haar cijfers op gegevens van het onafhankelijke monitoringcomité. "In 2014 waren de belastingen ten laste van de gewone man, inkomen plus consumptie, 79 miljard euro. Dat bedrag stijgt in 2017 tot 85 miljard euro. Dat is een toename van 7,9 procent. Deze regering verdoezelt dus gewoon dat de belastingen gestegen zijn", aldus Vanvelthoven. "Sp.a maakt hier een simpele optelsom waarin groei, de effecten van meer mensen aan het werk, inflatie en fiscale maatregelen op een hoopje worden gegooid", zegt N-VA-Kamerlid Rob Van de Velde. 'Als er in 2017 bijvoorbeeld 50.000 meer mensen aan het werk kunnen, is het nogal logisch dat we samen meer belastingcenten afdragen. En dat die mensen meer kunnen uitgeven doet ook de btw-inkomsten stijgen."