De raad van bestuur van Arcofin heeft pas een uitzonderlijke vergadering achter de rug. Vandaag volgen vergaderingen van de raad van bestuur van Arcopar en Arcoplus. De drie onderdelen van Arco beslissen om op 8 december in vereffening te gaan. Dat heeft voorzitter Francine Swiggers bevestigd in de Ochtend op Radio 1.

Waardeverlies Dexia

De reden voor de vereffening is volgens Swiggers het groot verlies van eigen vermogen van Dexia. 'Het grote waardeverlies van Dexia noopt ons om over te gaan tot een vereffening.'

Waarborgregeling

De vereffening kost de belastingbetaler zeker een miljard euro. De regering heeft pas een nieuwe waarborgregeling voor coöperanten goedgekeurd. De vereffening volgt opvallend snel na de nieuwe regeling, terwijl Dexia al van 2008 zwaar in de problemen zit.

Arcopar heeft 785.000 coöperanten. De coöperanten hoeven dus niet op te draaien voor het verdampen van de waarde van Dexia. De factuur wordt doorgeschoven naar de belastingbetaler.

Ontslagnemend eerste minister Yves Leterme zei in De Ochtend dat hij ervanuit gaat dat 'de minister van financiën wel een voorstel van regeling zal uitwerken.' Leterme zei ook nog dat hij vooralsnog niet veel meer van het dossier wist dan wat hij van de media hoorde.

ACW en CM

De verenigingen die deel uitmaken van Arco kunnen niets claimen van het waarborgfonds. De vereffening is vooral een zware klap voor het ACW en de Christelijke Mutualiteiten (CM) de grootste aandeelhouders van Arcofin. Om dit verlies enigszins op te vangen, zal Arco volgens Swiggers zijn bezittingen zo duur mogelijk verkopen. 'We zullen op het einde van de rit onze activa zo maximaal mogelijk vereffenen." (EE)

De raad van bestuur van Arcofin heeft pas een uitzonderlijke vergadering achter de rug. Vandaag volgen vergaderingen van de raad van bestuur van Arcopar en Arcoplus. De drie onderdelen van Arco beslissen om op 8 december in vereffening te gaan. Dat heeft voorzitter Francine Swiggers bevestigd in de Ochtend op Radio 1. Waardeverlies Dexia De reden voor de vereffening is volgens Swiggers het groot verlies van eigen vermogen van Dexia. 'Het grote waardeverlies van Dexia noopt ons om over te gaan tot een vereffening.'Waarborgregeling De vereffening kost de belastingbetaler zeker een miljard euro. De regering heeft pas een nieuwe waarborgregeling voor coöperanten goedgekeurd. De vereffening volgt opvallend snel na de nieuwe regeling, terwijl Dexia al van 2008 zwaar in de problemen zit. Arcopar heeft 785.000 coöperanten. De coöperanten hoeven dus niet op te draaien voor het verdampen van de waarde van Dexia. De factuur wordt doorgeschoven naar de belastingbetaler. Ontslagnemend eerste minister Yves Leterme zei in De Ochtend dat hij ervanuit gaat dat 'de minister van financiën wel een voorstel van regeling zal uitwerken.' Leterme zei ook nog dat hij vooralsnog niet veel meer van het dossier wist dan wat hij van de media hoorde.ACW en CM De verenigingen die deel uitmaken van Arco kunnen niets claimen van het waarborgfonds. De vereffening is vooral een zware klap voor het ACW en de Christelijke Mutualiteiten (CM) de grootste aandeelhouders van Arcofin. Om dit verlies enigszins op te vangen, zal Arco volgens Swiggers zijn bezittingen zo duur mogelijk verkopen. 'We zullen op het einde van de rit onze activa zo maximaal mogelijk vereffenen." (EE)