‘Belangrijk dat Frankrijk en België elkaar dringend spreken’

Premier Alexander De Croo en de Franse president Emmanuel Macron zitten op dezelfde golflengte over een strategie om de verspreiding van het coronavirus tussen beide landen te bestrijden, vooral tijdens de eindejaarsfeesten. Dat hebben ze dinsdag bevestigd na hun onderhoud in het Elysée, de ambtswoning van Macron.

Het was de eerste verplaatsing naar het buitenland van Alexander De Croo als premier. Eind oktober moest hij zijn bezoek aan zijn Nederlandse collega annuleren wegens de coronacrisis. Na de ontvangst op het perron, sprak De Croo gedurende uur met de Franse president in diens ambtswoning. De twee hadden het vooral over de coronapandemie, maar ook de strijd tegen terrorisme, energie, klimaat en de relaties buiten Europa, vooral dan de “nieuwe agenda” met de Verenigde Staten en het Brexit-akkoord kwamen ter sprake.

De Croo wees op de talrijke uitdagingen voor de Europese Unie. Om die aan te pakken moeten de Europeanen “de beste bondgenoten zijn”, aldus de Belgische premier. “De visie van Marcon op een meer geopolitiek Europa, dat een offensievere rol speelt op het internationale toneel, ligt volledig in de lijn van mijn visie”, stelde De Croo in een interview aan Belga.

De Belgische regeringsleider toonde zich tevreden over de samenwerking binnen de EU in het kader van de gezondheidscrisis. “We hebben een moeilijke start gekend, maar we hebben de werking van de eenheidsmarkt kunnen behouden, en niemand had gehad gedacht dat we zo snel over een vaccin zouden kunnen beschikken, met een intense samenwerking die op korte tijd vruchten heeft afgeworpen. We hebben projecten voorgefinancierd en we bereiken resultaten. De gezamenlijke inspanningen zijn een echt succes.”

De Franse president kondigde aan dat na een eerste fase voor het zorgpersoneel en de meer kwetsbare groepen, zoals in België, een omvangrijke vaccinatiecampagne zal starten vanaf de lente. Alexander De Croo herhaalde dat hij de Franse houding over het gevoelige onderwerp van de wintervakanties “erg apprecieerde”, vooral het feit dat reizen naar skistations ontmoedigd worden door het gedwongen stilleggen van de skiliften.

President Macron voegde eraan toe dat er “ontradende en restrictieve” maatregelen komen voor zij die het plezier van de skilatten willen opzoeken in minder strenge buurlanden zoals Zwitserland. “Een samenwerking tussen lidstaten, maar ook met de buurlanden, is in deze noodzakelijk”, besloot premier De Croo.

Volgende week zien beide politici elkaar terug in Brussel voor een Europese Raad die zich ook over de begroting moet buigen, een dossier dat door de problemen met Polen en Hongarije geblokkeerd is. Maar we hebben vertrouwen in de voorzitter van de Raad, Charles Michel, en de Duitse bondskanselier Angela Merkel om een oplossing te vinden”, aldus De Croo.

Partner Content